Dålig politik driver upp priserna – södra Sverige får betala

Det svider i plånboken att bo i södra Sverige den här vintern, skriver My Rohwedder.

Kriget driver upp priset på bränsle och el, men det är den dåliga energipolitiken som trissat upp priserna till att börja med.

Bränslepriset drabbar alla, men det är södra Sverige som betalar för att det dysfunktionella elsystemet.

Det svider i plånboken att bo i södra Sverige den här vintern. Elpriserna är historiskt höga och priset på bensin och diesel slår ständigt nya rekord.

Finansminister Mikael Damberg sa i veckan att kriget i Ukraina får konsekvenser för Sverige och att ingen politiker kommer att kunna kompensera allt.

Kriget i Ukraina och de svallvågor av oro det skapat i världen påverkar priserna att gör att både elpriser och bränslepriser höjs.

Men det är inte bara kriget som gör att el och bränsle är dyrt. Det är inte bara kriget som gör att skåningar och smålänningar betalar svidande räkningar. De betalar för år av dålig energipolitik och politiska beslut som drivit upp priserna.

Det osolidariska elsystemet

När det kommer till elpriserna är det dessutom inte hela landet som drabbas. Sverige är indelat i fyra elområden med olika priser. Elområde 1 ligger längst i norr och elområde 4 längst i söder.

De två nordligaste elområdena har idag betydligt lägre elpriser är de två elområdena i söder, men så var det inte tänkt att det skulle vara.

Där de två nordligaste områdena har ett överskott på el, har de två i söder ett underskott.

När elområdena delades in gjordes det efter vilka begränsningar som finns i stamnätet. Stamnätet är det nät som transporterar el genom landet. Tanken var att priserna skulle jämnas ut i takt med att stamnätet byggdes ut och att uppdelningen skulle göra det tydligt var det behövdes insatser.

Det tar, inte helt överraskande, väldigt lång tid att bygga kraftledningar, minst 12 år per ledning. Sen systemet med elområden infördes 2011 har noll ledningar byggts, som för el från norra Sveriges överskott till södra Sveriges underskott.

Alla får pengar men Sydsverige betalar

Ett annat sätt att påverka priserna i södra sverige skulle vara att öka elproduktionen i söder. Där har det också gått åt andra hållet. Nedläggningen av Ringhals 1 och 2 minskade inte bara elproduktionen utan minskade också kapaciteten i nätet då anläggningarna var två viktiga kuggar i det hjul som gör att strömmen flödar fram över vårt land.

Nu när kriget river i vårt närområde kommer det bli ännu dyrare för skåningarna. Eftersom nätet inte byggts ut för att kunna transportera den billiga elen från norr behöver södra Sverige istället importera allt dyrare el från kontinenten. El som påverkas av krigets effekter som höjda gaspriser.

Ingen politiker kan som sagt kompensera allt, men det är ju ändå valår. I januari beslutade regeringen att kompensera de hushåll som drabbats av de höga elpriserna. Ersättningen är baserad på hur många kWh ett hushåll använt under månaderna december till februari.

Sydsverige betalar för den dåliga energipolitiken, men alla kompenseras.