Kinas träningspass för en framtida invasion

Kinas pang pang-uppvisning runt Taiwan kan ses som ett träningspass inför en framtida invasion.

Xi Jinping är minst lika oberäknelig som Vladimir Putin.

Den senaste veckan har Kina ägnat sig åt aggressiva militärövningar mot ön man anser vara en del av Kina men som merparten av världen betraktar som en oberoende stat.

Skarpa robotar har lobbats över Taiwan och landat i vattnet på andra sidan. Kinesiskt stridsflyg har gång på gång gjort intrång i Taiwans militära luftförsvarszon.

Kinesiska krigsfartyg har rutinmässigt korsat mittlinjen i sundet mellan Kina och Taiwan som fram till nu betraktats som en gräns mellan de båda staterna.

I praktiken har Kina övat på en framtida blockad eller invasion av Taiwan. En generalrepetition för något Xi Jinping betraktar som oundvikligt.

Lyssnar man på vad Kina och dess president säger är det mest en tidsfråga innan Taiwan kommer att inlemmas med fastlandet. Med våld om så krävs.

Som av en händelse släppte Kina i veckan en ny vitbok om Taiwan där regimen i Peking på nytt slår fast att om det inte går på fredlig väg kommer man att använda militära medel för att lägga under sig grannön.

– Vi utesluter inte våld och förbehåller oss rätten att ta till alla nödvändiga medel, skriver man. Vi kan inte fortsätta skjuta problemet till framtida generationer.

Xi Jingping.

Klockan tickar

Klockan tickar med andra ord för Taiwan. Även om Xi Jinpings uttalade deadline för en återförening är först 2049.

Västvärlden tog inte Vladimir Putins hot om att attackera Ukraina på tillräckligt stort allvar. Det vore dumt att göra om samma misstag när det gäller Taiwan.

Det är svårt att veta hur Rysslands invasion av Ukraina påverkar de kinesiska planerna.

Med tanke på hur trögt det gått för ryssarna och vilka enorma förluster de lidit kan man se den ryska invasionen som ett avskräckande exempel för Kina.

Men Kina kanske gör en helt annan tolkning.

Kanske ser Kina det som ett utmärkt tillfälle att ge sig på Taiwan när USA och övriga västvärlden har händerna fulla med att hjälpa Ukraina mot den ryska aggressionen.

Skulle USA och Nato verkligen orka ingripa mot Kina vid en invasion av Taiwan?

Den senaste turbulensen kring den omstridda ön inleddes med att den amerikanska kongressens talman Nancy Pelosi avlade ett besök i huvudstaden Taipei.

Man kan lugnt säga att tajmingen inte var den bästa. Å andra sidan hade kineserna reagerat lika ilsket och våldsamt oavsett när besöket hade skett. Det faktum att USA skickar landets näst mäktigaste person på ett besök till ett land som Kina gör anspråk på räcker för att få Xi Jinpings blodtryck att rusa.

I den nya vitboken för Kina än en gång fram tanken på en återförening med Taiwan enligt formeln "ett land, två system". Men exemplet Hongkong har med all tydlighet visat att Kina vägrar acceptera demokratiska inslag och fria domstolar på sitt territorium. Det vore rena självmordet för Taiwan att gå med på en sådan återförening.

Kinesiska helikoptrar flyger över ön Pingtan, nära Taiwan.

Folkligt motstånd

Det folkliga motståndet på ön mot en återförening är också starkt.

Taiwan är i dag en av Asiens främsta demokratier och befolkningen betraktar sig alltmer som taiwaneser snarare än kineser.

Det är drygt 25 år sedan den senaste riktigt allvarliga konfrontationen om Taiwan mellan USA och Kina. Militärt var Kina då ett lilleputtland jämfört med USA och med en militärbudget som bara var dubbelt så stor som Taiwans.

I dag ser verkligheten helt annorlunda ut. Kina är i färd med att rusta sig till tänderna. Redan har den kinesiska flottan fler militärfartyg än den amerikanska. Kinas militärbudget är 26 gånger så stor som Taiwans. I absoluta tal är det bara USA som satsar med på försvaret än Kina.

I dag har Kina med andra ord kapaciteten att vinna ett krig mot Taiwan. Det som främst får Peking att tveka är att de inte vet hur kraftfullt USA kommer att hjälpa Taiwan.

Ser man till Nancy Pelosis besök och president Joe Bidens uttalanden det senaste året kommer USA inte att lämna Taiwan i sticket.

Invaderar Kina måste Xi Jinping räkna med att följden blir en militär konfrontation med supermakten USA. Än så länge räcker det för att avskräcka Kina.

Men hur länge till?

Nancy Pelosi.