Midsommarmat för miljarder

Uppdaterad 2013-06-24 | Publicerad 2013-06-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Annika Creutzer: Undvik att handla för mycket

Under midsommarveckan väntas vi handla för 7,3 miljarder kronor.

Nu stundar den stora mathelgen midsommar.

Efter julen och påsken är det vår tredje största mathelg. Men frågan är hur mycket vi konsumerar och hur mycket vi slänger.

Annika Creutzer.

Torsdagen före midsommar handlar vi som mest. Mat och dagligvaror packas ner i våra kassar till ett värde av 2 miljarder.

Under hela midsommarveckan väntas vi handla för 7,3 miljarder enligt HUI Research (tidigare Handelns utredningsinstitut). Det är 800 miljoner kronor mer än under en vanlig vecka i juni.

Det kan vara svårt att handla lagom mycket till midsommar. En orsak är att vi ofta tar med oss maten bort. Ute på skärgårdsön eller i segelbåten är det svårt att få tag i något extra som vi kan ha missat att köpa. Därför tänker vi gärna att det är bra att ta med lite extra.

En annan orsak till att vi handlar mer än vi behöver är att vi missbedömer hur mycket vi kommer att äta. Alla tar med lite extra till knytkalaset och plötsligt finns det mat till dubbelt så många som är bjudna.

Eller så tänker vi inte riktigt på vad som får plats i våra magar. En enkel tumregel är att inte ha mer mat på en buffé än motsvarande 300 gram per person undantaget potatis och bröd (ex vuxen äter vanligen cirka 250 gram).

Det är också stor risk att vi slänger mer än vanligt av maten. Det kan bero på förvaringen, det finns helt enkelt inget kylskåp att spara resterna i. Men det kan också vara för att maten förfars lättare när det är varmt. Gräddtårtan som stått några timmar på bordet gör sig bättre i soporna än i våra magar.

Ett sätt att inte behöva slänga så mycket är helt enkelt att inte duka fram för mycket. Hellre fylla på efterhand som faten töms än att det som stått framme måste slängas.

Midsommarmaten är annars bra och tålig mat. En öppnad sillburk kan stå en tid i kylen utan att sillen påverkas. Ostar och ägg är inte heller särskilt ömtålig mat. Och potatisen som blir över kan bli basen i en rejäl pyttipanna nästa dag tillsammans med grillkorvar och kött som inte gick åt.

Jordgubbarna kan se lite ledsna ut efter någon dag men smakar utmärkt i en lätt lag med socker och citron.

Däremot kan en del lax- och räkrätter vara lömska. Finns det inte bra kylmöjligheter så bör man se upp med resterna.

Midsommaren är också en helg för lekar vilket är bra för aptiten men även för midjemåttet.

Och midsommarnatten är av tradition den natt då vi får vara så lekfulla och tokiga vi vill. Och det är helt gratis.

ANNIKA CREUTZER

Följ ämnen i artikeln