Juholt har rätt – demokratin är i fara

Den förre S-ledarensvarningar möttesmed suckar.

Håkan Juholt varnade för att demokratin snart kan vara död och idiotförklarades i vanlig ordning.

Sådant går på rutin. Du har hamnat på fel sida, är en loser, vad du än säger så är det betydelselöst och antagligen löjligt. Så kanske det alltid har varit i offentligheten, i alla fall i en liten och ängslig offentlighet som den svenska, men jag vill lova att det blivit värre i Twitterdrevens och de digitala lynchhoparnas tidevarv.

Det är som att befinna sig på ständigt stormöte.

Stormöten är tortyr. De storkäftade och babblarna sätter tonen och ofta kidnappar de majoriteten med sina röster som vapen, ofta indignerade, alltid mångordiga.

De amerikanska forskarna Roberto Stefan Foa och Yascha Mounk visade förra året att demokratin är alarmerande försvagad i USA och Europa. Unga människor ser helt enkelt inte värdet av att leva i ett liberalt och öppet samhälle. Bland europeiska unga vuxna, födda på 1980-talet, ansåg bara drygt 40 procent det viktigt att leva i en demokrati. För motsvarande åldersgrupp i USA var resultatet ännu mer nedslående: drygt 30 procent.

Unga är betydligt negativare till demokrati än äldre och det är inte ett fenomen som växer bort med åren. Det har inträffat ett skifte i vår inställning till samhället, och varandra.

1995 ansåg en av sexton amerikaner att det vore bra eller mycket bra om armén tog över makten i landet.

2016 var de en av sex.

Extremistiska åsikter är alltså inget man bara finner i dårhögern och idiotvänstern. De har blivit medelklassens åsikter.

1995 ansåg 24 procent av de tillfrågade i USA att ”en stark ledare” som inte behöver bry sig om val vore att föredra. 2011 hade de ökat till 32 procent.

Foa och Mounk påpekar i tidskriften Journal of Democracy att tendensen ser likadan ut i ”mogna demokratier” som Tyskland och Sverige. En annan forskare, Paul Howe, betonar i en uppföljande artikel att det handlar om en lång, stadig trend som började på 1960-talet. Det är vi själva som genom cynism, lathet, egoism och förakt gröper ur demokratin inifrån. Vi ser nu konsekvenserna i den praktiska politiska världen. Trump. Sverigedemokraterna.
Nationella Fronten i Frankrike.

Hur ser framtiden ut när uppflammande opinioner i sociala medier allt oftare bestämmer politikens dagordning? Jag vet
inte. Du vet inte. Foa och Mounk skriver att även de skickligaste vetenskapsmän brukar använda närhistorien som guide för framtiden. Var det lugnt i går blir det nog lugnt i morgon.

Men plötsliga förändringar inträffar. Samhällssystem imploderar. Revolutioner utbryter.

Den förre socialdemokratiske ledaren, numera ambassadören i Island, Håkan Juholt, varnade för demokratins död. Suckar.
Huvudskakningar. Utrikesministern tillrättavisade, Juholt lär sig nog vad det innebär att vara ambassadör.

Det är också ett sätt att döda demokratin.
Genom att döda samtal.