Vi står på randen till kaos

Sjöstedt agerar helt obegripligt

​Sverige står på randen till politiskt kaos.

Det kan sluta med regeringskris, med nyval – eller någonting annat.

Och allt beror på Jonas Sjöstedt.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hotade redan för drygt en vecka sedan med att försöka fälla regeringen. Kravet dalade mot marken, tog inte skruv.

Han upprepade hotet i går, torsdag. Och plötsligt blev det ett självspelande piano. Händelseutvecklingen löpte iväg. Okontrollerat, skulle jag vilja säga.

Ebba Busch (KD) ville plötsligt också ha en misstroendeomröstning om regering. Landet behövde ett nytt ledarskap, sade hon.

Ulf Kristersson (M) vände på en femöring och anslöt sig till kravet. Trots att han sagt motsatsen för åtta dagar sedan.

Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt vill att regeringen kastar den så kallade Las-utredningen, om förändringar av lagen om anställningsskydd, i papperskorgen. Det kan man tycka vad man vill om men den strategi som han valt kommer inte att leda dit. Tvärtom, den kommer spiksäkert att leda i motsatt riktning.

Statsminister Stefan Löfven (S) kan välja att göra som Sjöstedt vill. Men då kommer han tvingas att avgå eftersom utredningen finns med i det avtal som regeringen har med sina stödpartier, Centern och Liberalerna. Om Januariavtalet bryts rämnar Löfvens regeringsunderlag och han och hela hans regering måste avgå.

Om Ulf Kristersson efterträder Löfven kommer han garanterat inte att slänga Las-utredningen i papperskorgen. Han tycker förslagen är bra och kommer att genomföra dem om han får chansen.

Sjöstedts möjlighet att bli av med Las-utredningen, som han anser är en bredsida mot facken, är att Löfven sitter kvar. Och att fack och arbetsgivare gör upp om nya regler. De har Löfven, och hans samarbetspartners, lovat att respektera det avtalet. Då behövs ingen uppfräschning av Las-lagen.

Stefan Löfven.

Sjöstedts agerande är alltså obegripligt. Direkt kontraproduktivt.

Han vill ju ha Löfven som statsminister, släppte fram honom som statsminister flera veckor efter Januariavtalet skrevs under.

Däremot vill han inte ha Kristersson som statsminister. Men V:s agerande kan mycket väl leda dit. Det kommer inte att se snyggt ut när Sjöstedts historia som V-ledare snart ska skrivas.

Vad vill Ebba Busch? Kanske att man ska glömma hennes festande. Eller också vill hon bli minister även om karriären blir kort. I övrigt får vi nöja oss med beskedet att Sverige behöver ett nytt ledarskap.

Vad vill Ulf Kristersson? Ena dagen en sak, andra dagen något annat. För en vecka sedan ville han fälla regeringen i största allmänhet men inte för en bra sak, det vill säga Las-utredningen. I dag är det glömt.

35 ledamöter krävs för att genomföra en misstroendeomröstning. 175 ledamöter behövs för att rösta bort Löfven och därmed hela regeringen. Efter Moderaternas helomvändning ser de rösterna ut att finnas.

Sverige kommer i så fall att ledas av en övergångsregering under ganska lång tid. De nya regeringsförhandlingarna lär inte bli lättare än dem vi genomled valhösten 2018.

Övergångsregeringen kommer inte fatt fatta beslut, bara låta maskineriet rulla på. Den kommer heller inte att kunna utlysa nyval.

Är det vad Sverige behöver när smittspridningen till följd av coronaviruset ökar igen? Verkligen inte.

Vi står på randen till politiskt kaos. Och ingen vet hur det slutar. Det enda man vet är att det inte kommer att vara bra för Sverige.

Sjöstedt har begärt svar av Löfven senast på söndag. Mycket hinner antagligen hända till dess.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.