Mejla

Wolfgang Hansson

Trump tog sista chansen men tveksamt om det räcker

KOLUMNISTER

MIAMI, FLORIDA. President Donald Trump vann inte debatten men han tog chansen att visa en mer disciplinerad sida av sig själv för de väljare som ännu inte bestämt sig.

Men det är tveksamt om det räcker för att vända valvinden till presidentens fördel.

Den andra debatten blev en helt annan match än den första.

President Trump hade uppenbarligen dragit slutsatsen att hans aggressiva attityd i den första debatten där han hela tiden avbröt både Joe Biden och moderatorn inte gick hem hos några andra än de egna kärnväljarna.

Sakta verkar det ha sjunkit in hos presidenten att han ligger illa till och att han är i stort behov av att locka väljare som inte per automatik gillar honom eller hans sätt att styra.

Dessutom kunde debattens moderator stänga av mikrofonen hos den som inte hade ordet.

Sammantaget hade det en klart dämpande effekt på presidenten även om han stundtals såg ut att kämpa med att hålla sig lugn medan motståndaren Biden hade ordet. Och mot slutet var mer av den gamle Trump tillbaka.

För tittarna innebar det en chans att åtminstone höra vad de två kandidaterna hade att säga även om de på många punkter inte erbjöd särskilt mycket klarhet. Särskilt inte presidenten.

För Trump gällde det att ta sista chansen att presentera en attraktiv sida av sig själv inför en stor amerikansk publik.

Vi fick också se en betydligt med städad och välartikulerad Joe Biden som stundtals var mycket tuff i sin kritik av presidenten.

President Trump talar med reportrar ombord Air Force One efter nattens debatt.

Foto: AP

Hånlog

Men gång på gång under debatten hånlog Biden åt Trumps uttalanden eller tittade upp i taket och himlade med ögonen. Det gick säkert hem hos Bidens kärnväljare som tycker att Trump är en idiot men det kan lätt stöta bort människor som ännu inte bestämt sig och som kan tycka att Bidens uppträdande är en form av översitteri.

Biden fortsatte att staka sig på orden då och då och hade en tendens att sluddra.

Men på det stora hela var hans insats godkänd. Han gjorde inga stora misstag.

För Biden utgjorde debatten mer av en risk än en möjlighet. Han leder redan i opinionsmätningarna och var den som hade mest att förlora.

President Trump försökte gång på gång bringa Biden ur fattningen genom att leda in diskussionen på de nya uppgifterna om Hunter Bidens e-post som presidenten hävdar visar att Joe Bidens son fick fördelar för att hans pappa var vicepresident och att hela familjen är korrupt.

Han gjorde sitt bästa för att svärta ner Joe Bidens karaktär men det han presenterade hade karaktären av hörsägen och det är tveksamt om fler än Trumps kärnväljare verkligen tror på de här uppgifterna. Särskilt som källor inom de amerikanska säkerhetstjänsterna anser att uppgifterna är del av en rysk desinformationkampanj vars syfte är att få Trump omvald.

Knock-out

Biden behöll sitt lugn men gick även på offensiven genom att hävda att det är Trump som är den korrupte som vägrar redovisa sina deklarationer och har bankonto i Kina.

När jag pratar med väljare här i USA är det coronapandemin som dominerar deras vardag. Med tanke på hur dåligt presidenten lyckats med att hantera pandemin borde Biden ha vunnit den debatten lätt. Men Trump klarade sig oväntat bra.

Han ställde Bidens krav på mer restriktioner för att dämpa smittan mot vikten av att hålla ekonomin och skolorna öppna. Ett val som många amerikaner ställs inför varje dag.

Biden fick in några bra poänger om hur Trump hela tiden bagatelliserat pandemin men lyckades inte få in ett knockout slag. Något även Trump hade behövt göra.

Debatten hade ingen klar vinnare men inte heller någon klar förlorare.

Sannolikt ändrar den inte på något avgörande sätt hur amerikanerna tänker rösta.

Och dessutom har 50 miljoner redan röstat.
 

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps attack på Bidens son: ”Som en dammsugare”

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Presidentvalet i USA

Joe Biden

Donald Trump

Kina

USA

Amerikansk politik