Mordet en ”avskedspresent” till president Trump

Israel verkar inte ens försöka förneka att de låg bakom mordet på Irans kärnvapenforskare.

Målet är att sabotera relationerna mellan USA och Iran maximalt för att hindra Joe Biden från att återupprätta kärnenergiavtalet med Iran.

Ännu är det okänt om president Trump i förväg blev informerad om attacken mot Mohsen Fakhrizadeh, mannen som pekas ut som hjärnan bakom Irans kärnvapenutveckling.

Tajmingen av mordet däremot indikerar att syftet med attacken är tämligen glasklart.

Israel har hela tiden varit en stark motståndare till kärnenergiavtalet med Iran som förhandlades fram av Trumps företrädare, Barack Obama med dåvarande vicepresidenten Joe Biden och utrikesminister John Kerry som viktiga kuggar.

Medan förhandlingar om avtalet pågick försökte premiärminister Benjamin Netanyahu övertyga Obama att man istället borde bomba Irans kärnanläggningar. Han hotade till och med att göra det på egen hand.

Skälet är att Israel fruktar att Iran i hemlighet fortsätter försöka utveckla kärnvapen.
Obamas taktik var att istället ihop med Ryssland, Kina och EU få till en uppgörelse som skulle göra det omöjligt för Iran att producera tillräckliga mängder med höganrikat uran för att få bränsle till framtida kärnvapen. Han tyckte det var en bättre väg än att försöka bomba underjordiska anläggningar och kanske starta ett nytt storkrig i Mellanöstern.

Donad Trump gick på Netanyahus linje. Han litade inte på Iran och sa upp avtalet i maj 2018 trots starka protester från bland annat USA:s allierade i Europa.

EU har fram till nu fortsatt att försöka hålla liv i kärnenergiavtalet trots att Iran deklarerat att man inte tänker följa vissa delar eftersom USA återinfört hårda ekonomiska sanktionerna mot Iran. Moroten för Iran att skriva på avtalet var just att man skulle släppas in i den internationella värmen och slippa ekonomiska sanktioner.

Begravningsceremoni för Mohsen Fakhrizadeh, mannen som pekas ut som hjärnan bakom Irans kärnvapenutveckling.

Betalar tillbaka

Ur den synpunkten var valet av Joe Biden till ny president i USA välkommet för Iran.
Biden har sagt att han vill att USA åter ska medverka i kärnenergiavtalet.

Något som Israel nu, säkert med backning av Donald Trump även om han ännu inte uttalat sig om mordet på Mohsen Fakhrizadeh, försöker förhindra. Man skulle till och med kunna beskriva mordet som en avskedspresent från Netanyahu till Donald Trump, den amerikanske president som mer än någon av sina företrädare gått Israels ärenden.
Nu var det Netanyahus tur att betala tillbaka, även om det gynnade honom själv.

Mordet gör att Biden får svårare att riva upp Trumps Iran-politik och ersätta den med sin egen.

Mycket hänger på hur Iran nu agerar.

Israel och möjligen Trump hoppas på våldsamma hämndaktioner från Iran som i sin tur kan motivera ett ännu hårdare svar från Israel och USA. Helst av allt en bombning av de iranska kärnanläggningarna.

Irans president Hassan Rouhani är medveten om detta. Han har i hårda ordlag fördömt mordet men sagt att Iran tänker hämnas vid en lämplig tidpunkt. Det vill säga efter att Joe Biden svurits in som USA:s 46:e president den 20 januari nästa år.

Men även om Iran är en prästdiktatur så drar inte alla makthavare åt samma håll.

Avskräcka fiender

Rouhani tillhör den mer moderata falangen. De mer hårdföra vill slå tillbaka mot Israel och USA direkt. De vill inte heller återgå till kärnenergiavtalet som de anser är förnedrande för Iran och lägger hämsko på landets större ambitioner i regionen. De vill skaffa kärnvapen och därmed avskräcka alla fiender från att attackera Iran.

Beroende på Irans motåtgärder och i fall Israel tänker fortsätta med fler riktade mord så kan det bli väldigt besvärligt för Joe Biden att blåsa nytt liv i kärnenergiavtalet och därmed minska spänningarna mellan USA och Iran.

Israel är inte ensam i regionen om att vilja motverka Irans ambitioner. De är ivrigt påhejade av Saudiarabien och Gulfstaterna som företräder en annan gren av islam och som numera ser Iran som en farligare fiende än Israel.

Välkommen till den nya verkligheten i Mellanöstern, Joe Biden.