Jimmie Åkesson satsar på annat än att bli minister

VISBY. Jimmie Åkesson tror inte att han kommer att bli minister.

Det betyder att han inte tror att Sverigedemokraterna blir ett regeringsparti medan han är partiledare.

Han satsar på andra sätt att få makt och inflytande.

Det var under utfrågningen i Aftonbladets tält i Almedalen som SD-ledaren avslöjade att han inte tror att han blir statsråd. Han drömmer inte ens om det, sade han.

Det är en mycket ovanlig ståndpunkt för en toppolitiker. För det innebär nämligen att han inte tror att hans parti kommer att sitta i regeringen under hans tid som partiledare.

Jag skulle bli mycket förvånad om det finns någon annan partiledare i riksdagen som inte drömmer om att deras parti blir ett regeringsparti och att de själva får en ministerpost. Det är det normala sättet att maxa sitt inflytande.

Men Jimmie Åkesson har andra metoder. Han kommer att ställa krav för att stödja nästa statsminister och de kraven kommer att ligga i proportion till valresultatet. Den som lägger sig närmast SD-politiken på för dem viktiga områden får partiets röster i omröstningen om statsminister.

– Då kommer vi naturligtvis ha krav på att vi får genomslag som i någon mening är proportionerligt med vårt valresultat, sade SD-ledaren som tror att hans parti får stöd av mellan 20 och 30 procent i valet om 14 månader.

Det kan löna sig för ett parti att stå utanför regeringen. Det har Dansk folkparti gjort och deras inflytande över dansk politik är stort. Det har inte Sannfinnländarna i Finland gjort och stödet för dem har rasat sedan de tog plats i regeringen.

– Dansk folkeparti valde aktivt att inte sätta sig i en regering. Jag gillar det beslutet. Det är genomtänkt. De har i dag en jättebra position med vågmästarställning och kan i stället pressa regeringen till att göra ungefär som de vill, sade Åkesson.

I sitt tal i Almedalen gick Åkesson inte in på det här. I stället framstod han som ett socialdemokratiskt fan som vill kopiera gamla Socialdemokratiska honnörsord.

Ordet folkhemmet nämndes ett 40-tal gånger i talet. Fast i Åkessons tappning heter det ”det nya folkhemmet”. Han citerade också det som socialdemokrater sagt sedan urminnes tider ”gör din plikt, kräv din rätt”.

– I vårt moderna folkhem har man rättigheter men också skyldigheter, sade han exempelvis.

I Åkessons moderna folkhem är alltså tryggheten och välfärden central och där råder en stark medborgaranda. Fint. Men allvarligt talat, finns det någon som är emot det?

Jimmie Åkessons och Sverigedemokraternas fiender är ”vänsterliberalerna”. De vill slå sönder och förstöra. Får de fortsätta att härja ökar splittringen, segregationen och klyftorna.

– Sverige mår inte bra, sade Åkesson.

Jag vet visserligen inte vilka Jimmie Åkesson syftar på när han talar om vänsterliberalerna. Men en sak är säker, nästan alla föregående talar i Almedalen har också tagit upp vikten av att minska klyftorna och segregationen.

Det gjorde Lööf. Det gjorde Björklund. Det gjorde Sjöstedt, fast han inskränkte det till sjukvården. Det gjorde Busch Thor.

Det verkar föreligga en samsyn på just den här punkten.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.