Om 145 dagar kan krisen blossa upp igen

Löfven omvald – men för hur länge?

Om bara 145 dagar kan vi på nytt befinna oss mitt i en fullskalig politisk kris som leder till att Stefan Löfven avgår.

Då röstar riksdagen om regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022.

Trots att närmare 60 procent av ledamöterna tillhör ett parti på politikens högra planhalva omvalde riksdagen Stefan Löfven (S) som statsminister bara 16 dagar efter han fick sparken av exakt samma riksdag.

Det säger en del om politikens möjligheter. Och om dess risker.

 

Röstade för Löfven gjorde 116 ledamöter, 173 röstade emot honom medan 60 lade ner sina röster. Bland dem en liberal, Nina Lundström.

Den politiska krisen, eller ska vi kalla det politikernas kris, tar därmed en sommarpaus. Men redan i höst kan det vara dags igen.

 

Om ungefär 145 dagar, i månadsskiftet november och december, ska riksdagen ta det första och avgörande beslutet om regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022. Förslaget läggs på riksdagens bord den 20 september och ett par månader senare är det dags för omröstningen om budgetens ramar.

Stefan Löfven har redan sagt att han kommer att avgå om budgeten inte får godkänt av riksdagen.

Statsminister Stefan Löfven.

Vissa kan se det som ett hot eftersom det i så fall skulle leda till nya talmansrundor och eventuellt ett extra val. Andra kan se det som ett löfte och sporras till att se till att budgeten faller.

Vi återkommer till det men gör först en historisk tillbakablick. Hösten 2014, då Löfven bara varit statsminister ett par månader, röstade Sverigedemokraterna på dåvarande Alliansens budgetalternativ som därmed fick majoritet.

 

Stefan Löfvens svar blev då att säga att han tänkte utlysa ett extraval. Det skulle äga rum i mars men ställes in efter den så kallade Decemberöverenskommelsen, DÖ, som skulle garantera att regeringen, oavsett färg, fick stöd för sin budget.

Fyra år senare var det dags igen. Då röstade SD på Moderaterna och Kristdemokraternas budgetmotion som därmed var det alternativ som vann.

Men Löfven ledde då en övergångsregering och kunde därför varken avgå eller utlysa nyval. Det hela fick rulla på ändå.

Men i år kan hotet, eller löftet, om att lämna statsministerposten vid en budgetförlust bli verklighet. Då blir krisen akut – igen.

Voteringstavlan visar att riksdagen återigen valde Stefan Löfven till statsminister.

Flera företrädare för de partier som röstade bort Löfven den 21 juni låter i dag tveksamma till att ställa till en ny regeringskris lagom till jul, tio månader före det ordinarie valet. Det gäller bland andra Tobias Billström, gruppledare (M) i riksdagen och Jimmie Åkesson, SD:s partiledare. SD:s partisekreterare Richard Jomshofs ordval har däremot inte varit lika medgörligt som Åkessons.

Men de blida tongångarna tror jag inte att man ska fästa någon större vikt vid. När möjligheterna att flytta fram positionerna, när makten hägrar, glömmer väldigt många politiker sina egna predikningar om att ta ansvar, att landets bästa ska vägleda.

Det kan hända igen. Eller rättare sagt, det kommer att hända igen. Möjligen inte redan i höst, men kanske redan då.

 

Det kan räcka med att Moderaterna och Kristdemokraterna på nytt lägger ett gemensamt budgetalternativ och att Sverigedemokraterna röstar på det. Nu finns dessutom Liberalernas röster att tillgå vilket inte var fallet 2018. I så fall ligger regeringens budgetförslag illa till.

Läget blir inte mindre bekymmersamt för regeringen av två avtal, eller överenskommelser. Det första anser Annie Lööf (C) att hon har med regeringen. Men ett av regeringspartierna, Miljöpartiet, säger att det inte finns ett avtal. Vad det till slut leder till är oklart. Men en kris även i denna fråga är inte utesluten.

 

I sak handlar frågorna om Las, äganderätt för skogar och skyddet mot bebyggelse på stränder.

Den andra överenskommelsen har regeringen med den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist. Hon ställde åtta krav för att släppa fram Löfven som statsminister, om bland annat vinster i välfärden. Enligt sig själv fick hon en överenskommelse i nio punkter. Men att en enda ledamot ska kunna ställa till regeringskris förefaller otroligt.

 

Stefan Löfven är återvald. Men hur länge han sitter kvar är alltså i högsta grad skrivet i stjärnorna. Krisen kan komma tillbaka fortare än vi tror. Eller önskar.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.