Anders, 71, lurades på över sex miljoner av Ljungbybedragaren

Publicerad 2018-04-13

Ljungbybedragaren lurade den tidigare diplomaten Anders Karlsson på 6,1 miljoner kronor.

Trots att bedragaren dömdes till fängelse i sex år fick han vara på fri fot i nästan ett år – under den tiden lurade han ytterligare personer på miljonbelopp, vilket P1 Dokumentär nu berättar om.

– Under den perioden begick han nya brott som var ännu större än de han begått mot mig, men polisen och myndigheterna lät honom härja fritt. Det är inte försvarligt, säger Anders Karlsson.

I över sex års tid lyckades den så kallade Ljungbybedragaren lura nio personer på sammanlagt 18 miljoner kronor. Första gången den 31-årige mannen dömdes för bedrägeri var i slutet av 2011. Då dömdes han till skyddstillsyn.

Men det dröjde inte lång tid tills han polisanmäldes för ytterligare grova bedrägeribrott.

I en ny dokumentär från P1, med namnet ”Ljungbybedragaren”, berättas historien bakom de omfattande bedrägeribrotten och hur 31-åringen kunde fortsätta begå brott utan att häktas – inte ens efter att han dömts till fängelse i sex år för grovt bedrägeri.

En av personerna som lurats av Ljungbybedragaren är 71-årige Anders Karlsson, tidigare diplomat och konsult, som i dokumentären berättar hur han träffade mannen via nätet 2012.

– Han slog till i en situation när jag av olika skäl var väldigt nere. Jag var utmattad och hade gått in i väggen. Han hade en enorm förmåga att övertala och engagera folk. Det visas också kring hur han snurrar rättsväsendet kring sina fingrar, säger Anders Karlsson, 71, till Aftonbladet.

”Förrådd som person”

När Anders Karlsson träffade Ljungbybedragaren var han förmögen och hans konsultfirma omsatte miljoner varje år. Bedragaren utgav sig för att vara modedesigner och för att äga ett företag som importerade kläder. Anders Karlsson och mannen blev vänner och Anders lärde även känna hans familj.

– De bjöd in mig att umgås med familjen och det var ett väldigt skickligt sätt att bygga upp det på. De byggde upp någon slags samhörighet. När det här avslöjades kände jag att jag inte bara blivit lurad på pengar, utan också förrådd som person. Det var väldigt obehagligt, säger Anders Karlsson.

I P1 Dokumentären framgår hur 31-åringen berättar för Anders Karlsson om hur hans vän ska få ärva en vingård i Milano – men att en del skulder på fastigheten behöver lösas. Anders hjälper till, och får som löfte att han ska kompenseras ekonomiskt och på sikt även få möjlighet att ta över vingården.

Dessutom berättar mannen hur han blivit sjuk i cancer och behöver ekonomisk hjälp för att resa till Italien och Tyskland för behandling. Dessutom behöver han hjälp med att kunna köpa medicin.

Det som till slut fick Anders att inse att det var en bluff var när Skatteverket kopplades in – och han fick veta att pengarna inte gått till en gård i Italien.

– Jag gick på det här och trodde på det länge, tills jag fick veta vad pengarna använts till av Skatteverket, säger han och berättar hur han 2014 anmälde att mannen lurat honom på 6,1 miljoner kronor.

Anders är inte ensam om att ha blivit bedragen av mannen, utan ett stort antal personer har anmält hur de utsatts för liknande brottslighet. Ljungbybedragaren har utgett sig för att vara alltifrån en döende krögare, till modedesigner från Italien och Chalmersstudent. Pengarna ska han ha lagt på bland annat fester, märkeskläder, casinospel och utlandsresor.

Dömdes till fängelse – ändå på fri fot

Till slut åtalades Ljungbybedragaren för grovt bedrägeri, efter att han misstänktes ha lurat till sig 8,2 miljoner kronor från sex personer. Men trots det begärdes han inte häktad, utan var fortsatt på fri fot.

I september 2016 dömdes han till sex års fängelse för flera fall av grovt bedrägeri, en dom 31-åringen överklagade. Trots att han i tingsrätten dömts att avtjäna ett sexårigt fängelsestraff häktas inte mannen i väntan på att hovrättsförhandlingarna ska inledas, utan han är fortfarande på fri fot.

Då begick han nya brott.

Åklagare Sandra Rohdin säger i P1 Dokumentär att hon tycker att det var rätt bedömning att inte begära mannen häktad.

– Nu har man facit i hand och vet att den här tilltalade fortsätter begå brott även efter han har fått den här domen. Så ja men just då gjordes den här bedömningen, säger hon i dokumentären ”Ljungbybedragaren”.

Anders Karlsson är väldigt kritisk till att Ljungbybedragaren har tillåtits vara på fri fot.

– Det är helt oförståeligt att det kunde gå till såhär. Jag kan överhuvudtaget inte förstå hur man kunde låta det få gå såhär. Man ser det inte från brottsoffrets synpunkt, säger han.

Grips – för ny brottslighet

Nio månader senare är han fortsatt på fri fot och i maj 2017 anmäldes han återigen för bedrägeribrott. I juni 2017 greps Ljungbybedragaren på nytt – och den här gången häktas han. I september 2017 döms han än en gång för grovt bedrägeri, till fängelse i två år för att ha lurat tre män på över nio miljoner kronor.

Anders Karlsson uppmanar folk som har personer i sin närhet som man misstänker utsätts för en bedragare att agera.

– Anledningen till att jag tar upp det här är inte för att folk ska tycka synd om mig utan för att folk, när de ser att någonting är konstigt, måste gå med den här personen till myndigheterna, en bank eller liknande och säga att det här behöver vi få förklarat. För den här typen av människor lever på luftslott och bedrägerier och tål inte belysning.

Bedragare lurade till sig 9,5 miljoner
kronor

Följ ämnen i artikeln