Två dömda efter hemlig operation med undercoverpoliser

”Spindeln i nätet” fast efter tre års polisinsats

Uppdaterad 2021-04-15 | Publicerad 2021-03-18

I en topphemlig insats lyckades polisen infiltrera en svensk knarkliga i Portugal.

Efter tre års ”Operation Costa” kördes en nästan 400 kg tung knarklast till Sverige.

Två män är nu dömda till långa fängelsestraff

Här överlämnas pengarna till undercoverpolisen.

Infiltratörsoperation ”Costa” inleddes i februari 2017.

Detta efter att polisen fått uppgifter om att ett nätverk av svenskar i Portugal smugglade stora mängder narkotika till Sverige, genom Europa.

Polisens sektion för särskilda insatser, SSI, skickade en operatör rakt in i verksamheten. Polismannen gick under kodnamn ”Ivan” och skulle infiltrera den misstänkta knarkligan.

Ivan tog då kontakt med en 58-årig svensk man bosatt i Portugal. Mannen beskrevs som ”spindeln i nätet” i den omfattande narkotikahanteringen.

Polisinfiltratören gick hela tiden under täckmantel och sa att han ville starta en transportveksamhet i Portugal och letade lokaler. Han sade sig också ha ”ett öppet sinne för de flesta typer av affärer”.

Tackade ja till leverans till Sverige

58-åringen berättade för Ivan att han var inblandad i illegala affärer och att han hade en hel del erfarenhet av smuggling av mängder av ”choklad” (hasch) via båt från Marocko till Europa.

I drygt tre år infiltrerade polismannen nätverket. Under tiden fick han flera erbjudanden om att transportera droger mellan olika europeiska städer.

Han tackade hela tiden nej – tills han fick frågan om en leverans till Sverige. Den skulle ske med hjälp av en annan svensk man, en 40-åring. ”Spindeln i nätet” förmedlade kontakten mellan Ivan och 40-åringen, som också ska haft en nyckelroll i nätverket.

I det här fallet låg den 40 år gamla mannen bakom organiseringen av transporten, paketeringen och förvaringen.

Polisen la därför upp en välplanerad insats, en så kallad ”kontrollerad leverans”. Transporten var hela tiden noga övervakad i samarbete med internationella myndigheter, något Dagens Nyheter berättat om i en rad artiklar.

Fick belöning i rosa godispåse

Den som satt bakom ratten vid smugglingsresan ingick också i operationen. Det handlade om en tysk tulltjänsteman, med namnet ”Werner”, som den 11 februari förra året körde lastbilen till ett lager i Malaga i Spanien. Där lastades 388 kilo cannabis.

Färden gick senare genom Frankrike, Belgien, Tyskland och Danmark. Den inhemska polisen och tullen i varje land övervakade transporten.

Den 15 februari körde tullkriminalaren ”Werner” fram lastbilen till slutdestinationen, en lokal i Kungsängen i Upplands-Bro kommun, norr om Stockholm.

För att få ersättning fick Ivan instruktioner och en adress i Uppsala.

En annan undercoverpolis tog sig till platsen, som visade sig vara en godisbutik. För att ta emot betalningen behövde han visa upp en sedel som Ivan hade fått av sina uppdragsgivare.

Han tog upp sedeln – och fick en rosa lösgodispåse av papper.

Innehållet: 538 500 kronor i buntar av femhundralappar.

Domen: ”Operation Costa” var laglig

40- och 58-åringen greps och åtalades. I fredags meddelades tingsrättens dom.

Båda männen dömdes för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Straffet blev fängelse i sju år och tio månader respektive sex år och tio månader.

Duon nekade till brott. Deras advokater gjorde gällande att det handlade om otillåten brottsprovokation, något som är olagligt.

Tingsrätten ansåg dock att ”Operation Costa” gick enligt regelverket och att polisinfiltratören agerat inom lagen.

Man motiverar det med att knarkleveransen ändå hade genomförts, oavsett Ivan.

”Tingsrätten har besvarat frågan nekande med stöd av omfattande utredning som visar att männen var involverade i verksamheter som distribuerar stora partier narkotika redan före det att de blev kontaktade av infiltratören. Smugglingen av cannabisen skulle därför ha skett även utan infiltratörens medverkan”, står att läsa i domen.

Advokat Ivan Fialdini menar att hans klient utsatts för en otillåten brottsprovokation och därför ska frias. Rättegången hölls i Attunda Tingsrätt.

Tidslinje: Så fraktade infiltratören 388 kilo cannabis från Spanien till Sverige

TIDHÄNDELSE
10 februari 2020
10.2440-åringen skickar instruktioner till ”Ivan”.
11 februari 2020
09.00Chauffören ”Werner” – egentligen en tysk tulltjänsteman – väntar enligt instruktionerna med lastbilen utanför leklandet Costa Jump i San Pedro Alcantara, Malaga, Spanien. En man i en Volkswagen Passat med estniska registreringsskyltar möter honom och lotsar honom till en lagerlokal.
10.30Lastbilen är lastad med narkotika och påbörjar resan norrut i Spanien, under övervakning av spanska polismyndigheten Guardia Civil.
22.23Lastbilen stannar i Burgos, Spanien, för nattvila. En styrka från Guardia Civil bevakar den under natten.
12 februari
06.00Lastbilen startar från Burgos.
09.13Lastbilen passerar gränsen till Frankrike vid spanska staden Irun. Franska polisen tar över bevakningen.
22.04Polisbevakad nattvila utanför byn Senlis norr om Paris.
13 februari
08.12Färden fortsätter mot Belgien.
11.07Lastbilen passerar gränsen till Belgien vid belgiska staden Hensies och belgisk polis tar över bevakningen.
14.24Passerar gränsen till Tyskland vid tyska staden Aachen. Bevakningen av lastbilen övertas av tysk tull och polis.
20.38Stopp för nattvila i Osnabrück, Tyskland.
14 februari
05.15Lastbilen fortsätter sin färd.
10.48Passerar gränsen till Danmark vid danska staden Padborg där dansk polis väntar och tar över bevakningen.
15.45Narkotikaleveransen passerar gränsen till Sverige och fortsätter norrut. Nattvila tas i närheten av Gränna i Småland.
15 februari
06.04Lastbilen startar och fortsätter norrut, följd av personal från Noa.
12.30Lastbilen anländer enligt instruktioner från 40-åringen till Biltema i Kungsängen där 25-åringen väntar i en svart Mercedes. Mannen lotsar dem till ett industriområde i Upplands-Bro. Där lastar de av de tre lastpallarna med hjälp av en hjullastare. Därefter packar 25-åringen ner lasten i mindre förpackningar.
14.47Lastbilen lämnar platsen. En annan man kommer till platsen och pratar med 25-åringen men åker igen. 25-åringen fångas på bild bärandes på flera flyttkartonger på väg mot carporten där hans bil står parkerad.
16.39Polis på plats. 25-åringen grips.