Stockholms län

Misstänkt mordcell stoppad – planerade och utrustade för att mörda

Polisen lyckades stoppa skjutning – hittade vapen

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Tre män och två kvinnor tros under en tid ha planerat en dödsskjutning i Stockholm.

Men de har samtidigt stått under polisens radar – där spanare följt alla deras steg. Insatsstyrkan kunde i veckan stoppa skytten vid tilltänkta måltavlans hem.

– Vi vet att vi har avvärjt ett mord, säger spaningsledaren Emir Gazibegovic.

Ett mordkommando har avslöjats.

Enligt uppgifter till Aftonbladet fick Stockholmspolisen för en tid sedan upp ett spår om att ett våldsbrott planerades i norra delarna av länet.

Efter polisens upptäck inleddes en stor insats, i det tysta, under rubriceringen förberedelse till mord. Ärendet ska ha blivit stort inom polisen och involverat flera enheter.

I tisdags kväll skulle det tilltänkta mordet ske, enligt misstankarna.

Men polisen kunde, genom en samordnad insats, genomföra flera tillslag i Stockholmsområdet och stoppa det som skulle ha slutat i en brutal dödsskjutning, enligt uppgifter till Aftonbladet. Insatsstyrkan grep totalt fem personer på olika adresser. Det ska handla om tre män och två kvinnor. De sitter nu anhållna, och häktningsförhandlingarna kommer hållas på fredagseftermiddagen.

En av personerna, en misstänkt utförare som var vapenutrustad, greps vid den tilltänkta måltavlans adress. Med anledning av hur nära det var att dådet skulle genomföras har polisen i efterhand lagt till rubriceringen mordförsök.

”Två olika brottstillfällen”

Polisen bekräftar insatsen och att man förhindrat att en person mördats.

– Det vi kan säga är att efter en tids spaning så kunde polisen under tisdagskvällen, efter en större insats, genomföra fem gripanden. I samband med det avvärjdes ett förestående mord, säger Emir Gazibegovic, spaningsledare i ärendet.

– De är misstänkta för två olika brottstillfällen. Dels förberedelse till mord, samt försök till mord. Men vi kan i dagsläget inte gå in på detaljer kring exakt när och hur.

Vad är det som gör att ni med en sådan säkerhet vet att ni stoppat ett mord?

– Det vi kan säga är att vi har vapen i beslag och har fem personer gripna. Sen kan vi inte uttala oss mer i detalj om utredningen. Det är mycket utredningsåtgärder som kvarstår. Förundersökningen kommer få visa mer sen.

Hur långt ifrån var de misstänkta att genomföra mordet?

– Vi kan säga att skytten greps i en relativ nära anslutning till den påtänkta målsägandens bostad. Vi kan i dagsläget inte utveckla mer än att det var relativt nära, och inte heller vem den påtänkta måltavlan var.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är de misstänkta i 20- och 25-årsåldern. Fyra av dem är sedan tidigare dömda för brott av mindre allvarlig karaktär. Den sista, den yngsta kvinnan, har som tonåring fått en straffvarning och satt i höstas häktad för ett narkotikabrott.

Polisen: Vi är nöjda

Polisen vill inte kommentera om brottet kopplas till gängkriminalitet eller annan organiserad brottslighet.

– Personerna är för oss sedan tidigare kända kriminella men vi vill inte uttala oss mer om grupptillhörighet eller liknande. Inte heller kopplingen mellan de olika individerna, säger Emir Gazibegovic.

Vad har de fem haft för olika roller i brottet?

– Det är detaljer som vi absolut inte kan prata om i dagsläget. Men vi anser att vi har ett väldigt starkt utgångsläge för förundersökningen, men utifrån att det kommer vara en längre tids utredning och att flertalet förhör behöver hållas vill vi inte på något sätt uttala oss om eventuella funktioner eller roller eller vem som skulle göra vad.

Bevisningen mot gruppen beskrivs som god. Och efter att skjutningen stoppats har flera husrannsakningar och tekniska undersökningar gjorts, enligt Aftonbladets uppgifter.

Spaningsledaren säger att man inom polisen är väldigt glada över att ha upptäckt och stoppat mordplanerna.

– Den här utredningen är en längre tids samarbete mellan spaningssektionen Stockholm nord, grova brott i Stockholm nord och lokalpolisområde Vällingby. Vi vet att vi under tisdagskvällen avvärjt ett mord och är nöjda med det arbetet som gjorts, säger Gazibegovic och betonar ”vet”.

Aftonbladet har sökt de misstänktas advokater.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

SÅ TIPSAR DU AFTONBLADET

  • Mejl: tipsa@aftonbladet.se SMS/MMS: 71000 Tipstelefon: 08-411 11 11
  • Du kan också använda Aftonbladets krypterade tjänst Tipsa.
  • Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
  • Du har alltid rätt till källskydd.
     
Publisert:

LÄS VIDARE

Här är de 46 som sköts ihjäl 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholms län

Våldsbrott

Skjutning

Vapenbrott