Polisen misstänker: Beställde mordet av polisinformatör – inifrån psyket

Publicerad 2018-05-13

Åklagarens teori: svartsjuka fick 36-åringen att beställa mordet på småbarnspappan – samtidigt som han satt på Karsuddens rättspsykiatriska sjukhus.

Den som ska ha fått i uppdrag att ”verkställa dödandet” är polisinformatören Aron.

Åklagarens problem: bevisa kontakten mellan 36-åringen och polisinformatören.

Det har gått ett år sedan den 35-årige småbarnspappan sköts till döds med sex skott utanför Östra skolan i Katrineholm.

366 dagar senare, tisdagen den 15 maj, faller domen.

Fyra män står åtalade för att ha mördat honom, den 41-årige polisinformatören som har gått under kodnamnet Aron, en 22-åring, en 23-åring och en 25-åring. Polisinformatören och 22-åringen sitter fortsatt häktade, medan de andra männen har försatts på fri fot.

Dessutom står en 36-åring åtalad för anstiftan av mord, också han försatt på fri fot.

Enligt chefsåklagare Robert Eriksson var det 36-åringen som beställde mordet på småbarnspappan efter att han fått reda på att han haft en relation med 36-åringens ex. Mordet ska han ha beställt inifrån rättspsykiatriska sjukhuset Karsudden, där han då avtjänade ett straff.

Den som, enligt åklagaren, har fått i uppgift att utföra mordet är polisinformatören Aron.

Flera personer har vittnat om hur småbarnspappan uttryckt rädsla för 36-åringen på Karsudden som i olika förhör beskrivs som svartsjuk.

– Bevisningen handlar dels om motivbilden, att anhöriga till offret har uttryckt att han har varit orolig över personen. Sedan har vi försökt knyta ihop ett samband mellan dem som vi påstått har verkställt mordet och personen som avtjänar sin påföljd på Karsudden, säger chefsåklagare Robert Eriksson.

Uppdraget: verkställa dödandet

Enligt åtalet har Aron – efter att han fått i uppdrag att ”verkställa dödandet” – tillsammans med de övriga tre männen planerat mordet. I stämningsansökan står att polisinformatören förmått någon annan att utföra själva skjutningen, medan han tagit ansvar för att planera mordet och ordna med mordvapen och även sett till att offret befann sig vid Östra skolan. De övriga tre männen har, enligt åklagaren, varit med och planerat gärningen och sedan befunnit sig på platsen där 35-åringen sköts – vem av dem som hållit i själva mordvapnet är oklart, enligt åtalet.

Dagen efter skjutningen ringer polisinformatören till Karsuddens sjukhus. Det är ett 15 sekunder långt samtal. Han ringer dessutom till den anhörige till 36-åringen som han misstänks ha pressat på miljonsummor.

Enligt Johan Grahn, försvarsadvokat för 36-åringen, är det inte bevisat att Aron faktiskt pratade med hans klient när han ringde till Karsudden.

– Vi menar att det inte ens är styrkt att han får prata med min klient även om han ringer till Karsudden, säger Grahn och tillägger:

– Jag har sagt från början att bevisningen mot min klient är väldigt svag, framförallt består den nästan enbart av medtilltalades uppgifter och med tanke på att han är försatt på fri fot hoppas jag att domstolen håller med mig, jag har väldigt svårt att se att han ska bli dömd för mord.

36-åringen försatt på fri fot

Åklagaren går med på att det faktum att 36-åringen är satt på fri fot är ett tecken på friande.

– Vi får se om tingsrätten tycker att vår beviskedja håller. Troligen tycker de inte det, med tanke på att de har försatt honom på fri fot, säger chefsåklagare Robert Eriksson.

Advokat Johan Grahn anser att anledningen till att 36-åringen åtalats för anstiftan av mord är för att man inte lyckats hitta något motiv till varför småbarnspappan annars skulle ha blivit skjuten.

– Min bild är att anledningen att min klient överhuvudtaget är med i det här målet är att åklagaren inte vet varför han blev mördad. Han menar att min klient är den enda som har motiv. Det är brist på motiv som har fått in honom i det här målet, det är min uppfattning.

Möjligt att ta in mobil

Personal på Karsudden säger i förundersökningen att det är personalen på sjukhuset som måste koppla samtal, och att bara godkända personer får kontaktas. Däremot är inte telefonsamtalen bevakade eller avlyssnade och när besökare kommer dit sker ingen kroppsvisitation och ”det är möjligt att besökare kan ha en mobiltelefon på sig”, enligt förundersökningen. Det förs heller ingen logg över telefonsamtalen, varken ingående eller utgående.