Hovrättsdom i dag: livstid för Lisa Holm-mördaren

Publicerad 2016-02-08

Nerijus Bilevicius mördade 17-åriga Lisa Holm.

Det menar hovrätten som nu fastställer livstidsstraffet för 35-åringen.

– Nu är den här delen av sorgearbetet avslutad. Det finns en dom och mördaren är dömd. Men familjen har fortfarande inte fått veta varför, säger målsägarbiträde Tore Brandtler.

Nerijus Bilevicius, dömd till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm.

Nerijus Bilevicius dömdes i november av Skaraborgs tingsrätt till livstids fängelse för ett av Sveriges mest uppmärksammade mord, mordet på 17-åriga Lisa Holm i Kinnekulle den 7 juni i fjol.

Bilevicius har hela tiden nekat till brottet och överklagade målet till hovrätten.

Dna på kläder

Men bevisen har varit många.

Hans dna hittades på Lisa Holms kläder, på stället där hon hängdes, och på repstumpar - men inte på själva kroppen.

Hovrätten fastställer i dag tingsrättens dom och menar att det var Bilevicius som mördade 17-åriga Lisa.

- Den tekniska bevisningen har varit central för hovrättens bedömning. Ett stort antal DNA-spår från den åtalade mannen har återfunnits på Lisa Holms kläder. Detta trots att 35-åringen förklarat att han aldrig har träffat flickan, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt i ett pressmeddelande.

Hovrätten anser även, precis som Skaraborgs tingsrätt, att Nerijus Bilevicius saknar ett tillförlitligt alibi för den tid då Lisa Holm måste ha överfallits och dödats.

"Prägel av en avrättning"

Förutom den tekniska bevisningen har hovrätten även fäst vikt vid biltrafiken i området som vittnen beskrivit, samt "den åtalade mannens beteende på fyndplatsen i Martorp några dagar efter Lisa Holms försvinnande".

Mordet hade enligt domen ett sexuellt motiv och där tas ett vittnesmål som tingsrätten inte gjorde någon stor sak av upp. Det handlar om en kvinna som joggade i området dagen innan Lisa Holm försvann och som då mötte en man som ville fråga om vägen och sedan försökte locka henne med sig.

Hovrätten anser att mycket talar för att att den mannen var Nerijus Bilevicius.

I domen står även att Bilevicius mördat Lisa Holm på ett vis som "bär tydlig prägel av en avrättning".

"Nerijus Bilevicius har gjort sig skyldig till ett lömskt angrepp på en plats som vid tidpunkten varit förhållandevis ödslig och detta mot en person som måste ha varit intet ont anande och som saknade alla möjligheter att komma undan", står i domen.

Bilevicius döms förutom till livstids fängelse även till att betala skadestånd till Lisa Holms familj och ska dessutom utvisas på obegränsad tid.

Hovrätten var helt enig i sin dom.

"Hade hoppats på ett erkännande"

– Jag tyckte inte det var något nytt som kom fram i hovrätten, de hade samma material som tingsrätten och de kom fram till samma slutsats, säger åklagare Lars-Göran Wennerholm.

– Nu är det två instanser som kommit till samma bedömning och påföljd och det känns stabilt och skönt att detta fått ett avslut.

För Lisa Holms familj kom inte dagens dom som en överraskning men ändå som en lättnad.

– Nu är den här delen av sorgearbetet avslutad. Det finns en dom och mördaren är dömd. Men de har fortfarande inte fått veta varför och det var viktigt för dem. Det svaret får vi nog aldrig, säger familjens målsägarbiträde Tore Brandtler.

Lisas familj har närvarat under både tings- och hovrättsförhandlingarna.

– De är en stark familj med stor sammanhållning och utåt sett har de klarat det väldigt bra och det har varit en del av sorgearbetet. Det är alltid skönt att en person är dömd och att det är rätt person men de hade hoppats på ett erkännande.

Aftonbladet har sökt Nerijus Bilevicius advokat Inger Rönnbäck.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln