Ökände rånaren Akofely mördades – nu har ytterligare en kumpan skjutits

Av: Eric Tagesson, Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Huvudmannen bakom postrånet i Göteborg, René Akofely, lockades i en mordfälla och sköts i en trappuppgång.

Nu har ytterligare en av männen som dömdes för rånet mördats – och enligt Aftonbladets uppgifter misstänker polisen att gärningsmannen kan ha stått och väntat på honom.

– Det är på tok för tidigt att uttala sig om det, vi håller på med en bred inhämtning just nu, säger polisens spaningsledare Christer Axling.

1 av 5
René Akofely.

Den 22 januari 2008 stormade tre beväpnade rånare in på postterminalen vid järnvägsstationen i Göteborg. Under vapenhot ska de ha tvingat ner elva anställda på golvet. Ungefär samtidigt placerades bombattrapper ut vid flera polisstationer i Göteborg och bilar sattes i brand för att avleda polisens uppmärksamhet.

Rånarna hade planerat att kuppen skulle bli spektakulär och att man skulle komma över 80 miljoner kronor.

Men så blev det inte.

Uppgifterna som planen byggde på var flera år gammal och rånbytet blev istället cirka en halv miljon kronor, varav det mesta i rikskuponger.

Huvudmannen mördades

Sammanlagt dömdes 13 män till fängelse för inblandning och René Akofely, som pekades ut som hjärnan bakom rånet, dömdes till sju års fängelse. Akofely var också misstänkt för inblandning i Arlandarånet 2002, men friades.

Våren 2014 hittades René Akofely död i ett trapphus i en kontorsbyggnad nära Hötorget i centrala Stockholm. En av polisens teorier var då att den ökände rånaren blivit lurad till platsen av en bekant.

Mordet är fortfarande ouppklarat.

Ytterligare dömd rånare mördad

Under måndagskvällen sköts ytterligare en man som dömdes för inblandning i postrånet till döds utanför ett bostadshus i Sickla.

Om dödsskjutningen kan kopplas till mordet på René Akofely vet man ännu inte.

– Det är svårt att veta i nuläget, men även det ingår i kartläggningen. Man ska också beakta att det är en händelse som är flera år tillbaka i tiden, säger Christer Axling, spaningsledare på polisens regionala utredningsenhet i Stockholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att mördaren stått och väntat på sitt offer i Sickla, och ett antal cigarettfimpar ska ha hittats på platsen. Christer Axling vill inte kommentera om det är en av teorierna man arbetar efter.

– Det är på tok för tidigt att uttala sig om det, vi håller på med en bred inhämtning just nu, säger han.

Ingen har ännu gripits misstänkt för mordet i Sickla på måndagskvällen.

– Vi håller på med en bred inhämtning med dörrknackning och kartläggning av den som har drabbats av brottet och vi har en bred inhämtning av material för att se åt vilket håll vi ska arbeta, säger Christer Axling.

Publicerad:

LÄS VIDARE