”Maffians bankir” stämmer Göteborgs åklagarkammare

Publicerad 2017-07-11

Torgny Jönsson har pekats ut som skyldig till brott – utan att rättegången ens inletts.

Nu stämmer ”maffians bankir” Göteborgs åklagarkammare för kränkning.

– Detta är högst anmärkningsvärt och inte bara gnäll, säger advokaten Filip Savic.

Torgny Jönsson har kallats för ”maffians bankir” efter sina affärer.

Torgny Jönsson har under åren gjort affärer och hjälpt kriminella med pengar. Aftonbladet har tidigare skrivit om hur han har kriminella som Milan ”Gudfadern” Sevo och förre Hells Angels-presidenten Thomas Möller i sin bekantskapskrets.

Nu sitter Torgny Jönsson häktad i Göteborg misstänkt för grova bedrägerier.

Jönsson stämmer åklagarkammaren i Göteborg för att han menar att åklagarna i Göteborg inte kan utreda det misstänkta bedrägeribrottet på ett opartisk sätt.

Anledningen är att bedrägeribrottet redan delvis har varit uppe i domstolen, fast i ett annat mål som hör ihop med bedrägeriet - ett mål om penningtvätt där både en gängledare i Göteborg och en fotbollsagent är inblandade.

Men i det målet är inte Torgny Jönsson åtalad.

– Trots det slog åklagaren fast att Jönsson var skyldig till bedrägeri i sin slutplädering, säger Jönssons advokat Filip Savic.

Åklagaren hade också kallat vittnen till rättegången som berättade om Jönssons skuld i bedrägeribrott - fast målet handlade om penningtvätt.

Enligt Filip Savic visste Torgny Jönsson inte ens om att det pågick en rättegång.

– Vi fick reda på att det pågick en domstolsförhandling när försvararna ville kalla honom som vittne, säger advokat Filip Savic.

Eftersom åklagarna redan pratat om Torgny Jönssons skuld i penningtvättmålet så kan inte samma åklagare bedriva utredningen om bedrägeribrott partiskt, menar advokat Savic.

– Detta är högst anmärkningsvärt och inte bara gnäll, säger han.

  • På Göteborgs åklagarkammare håller man inte med om att det är anmärkningsvärt.
  • – Det rör sig ju om två separata delar här. Ett penningtvättsdel och en bedrägeridel, det är inte konstigt att man tar det i två delar, säger vice chefsåklagare på Göteborgs åklagarkammare Per-Erik Rinsell.

Men kan en åklagare som stått i rätten och pratat om att han är skyldig, vara opartisk när han ska utreda samma brott?

– Vi har inte sett det som ett problem, men att vi får titta på det igen, även utifrån vad som sägs i stämningsansökan, säger Per-Erik Rinsell.

Torgny Jönsson stämmer Göteborgs åklagarkammare för kränkning på 100 000 kronor.

ANNONS