Finansmannen misstänks för fyra mord: ”Han är ångerfull”

Publicerad 2015-11-27

Aftonbladet bevakade den mycket ovanliga rättegången direkt

JÖNKÖPING. Han har erkänt att han dödat två personer och anlagt en brand i deras hus. Men mannen är också åtalad för ytterligare ett dubbelmord, och en rad grova bedrägerier.

I dag började rättegången mot den profilerade finansmannen i Jönköpings tingsrätt.

– Han är mycket ångerfull och är beredd att ta ett långt fängelsestraff, säger Leif Silbersky, mannens advokat.

Enligt vice chefsåklagare Pernilla Törsleff ligger ekonomiska motiv bakom brotten.

En olyckshändelse. Det var så polisen först betraktade husbranden i Hökensås i Västergötland i mars, där ett äldre par avled.

Med det hade historien kunnat sluta.

Men en och en halv månad senare brann det i ännu ett hus. Då totalförstördes en villa i Norrahammar i Jönköping. Även i den eldsvådan avled ett äldre par.

”Äh, jag slog ihjäl dem”

Polisen fattade snabbt misstankar om att branden i Norrahammar var anlagd. Spåren ledde till en 51-årig finansman, som gjort affärer med de omkomna.

I förhör erkände mannen nästan direkt att han dödat paret:

– Äh, jag slog ihjäl dem med ett basebollträ.

51-åringen uppgav också att han anlagt branden i huset för att dölja spåren av dådet. Enligt åtalet avled mannen i paret av kraftigt våld mot huvudet. Kvinnan var dock fortfarande vid liv när branden utbröt.

Snart kopplades finansmannen även till branden i Hökensås.

Enligt åklagaren binds 51-åringen till det brottet genom teknisk bevisning. Bland annat hittades en kofot som det avlidna paret ska ha misshandlats med i mannens garage. Ytterligare en försvårande omständighet för mannen är att han även här har haft affärskontakter med de döda. I Hökensås-fallet nekar dock mannen till brott.

Erkänner bedrägerier

I dag började rättegången mot finansmannen i Jönköpings tingsrätt. Han står åtalad för fyra mord och två mordbränder. Mannen åtalas dessutom för grova bedrägerier mot totalt 17 personer.

51-åringen företräds av kändisadvokaten Leif Silbersky. För Aftonbladet berättar Silbersky nu att mannen förutom två av de fyra morden även erkänner många av bedrägerierna.

– Han står kvar vid erkännandet i Norrahammar-ärendet, och han erkänner i stora drag vad som läggs honom till last i bedrägeridelen, säger advokaten.

Han fortsätter:

– När det gäller Hökensås så nekar min klient fortsatt.

”Står för det han gjort”

Enligt Leif Silbersky är mannen mycket starkt berörd av det som inträffat.

– Han är väldigt tagen av detta. Han är väldigt ångerfull över vad han har ställt till med med. Han har aldrig varit inblandad i olaglig verksamhet tidigare.

– Min klient kommer att försöka hjälpa till så gott det går under rättegången. Han har ingen klar minnesbild över förloppet, men han kommer att berätta vad han minns.

Silbersky uppger också att finansmannen är beredd på vad som kommer att ske om han döms.

– Han står för de fel han gjort och han är redo att acceptera ett långt fängelsestraff.

Han räknar alltså med att det blir en fällande dom?

– Det finns ju ett erkännande gällande två mord. Men i det andra fallet spricker bevisningen mot honom eftersom åklagaren varken har dödsorsak eller brandorsak. Där kommer jag yrka på att han frikänns, säger Leif Silbersky.

Yrkar på livstid

Vice chefsåklagare Pernilla Törsleff kommer att begära att mannen döms till livstids fängelse, lagens strängaste straff. Trots erkännandena vill hon inte uttala sig om sannolikheten att han kommer att dömas.

– Det har varit ett omfattande arbete med förundersökningen. Nu ska vi hålla förhandling och sedan är det upp till tingsrätten att döma, säger hon.

Under förhandlingarna i dag hävdade åklagaren att det är ekonomiska motiv som ligger bakom de båda dubbelmorden.

Paren ska ha krävt att få tillbaka pengar som de överfört till mannen. Mannen uppges inte ha kunnat betala.

– Vår uppfattning är att mannen under våren befunnit sig i en väldigt pressad ekonomisk situation. Det är den situationen som är motivet till de båda dubbelmorden, hävdar jag, säger Pernilla Törsleff.

Ovanligt fall

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki anser att den välvilliga inställning som mannen gett uttryck för kan vara strategiskt motiverad.

– Advokatens uppgift är att ta fram alla förmildrade omständigheter som kan finnas. Det är ett måste om han ska ha en chans att undvika en livstidsdom. Att erkänna och vill samarbeta kan tolkas till hans fördel.

Sarnecki beskriver det misstänkta dubbla dubbelmordet som ”ytterst sällsynt”.

– Det är närapå unikt att en person utan kriminellt förflutet misstänks för fyra mord, som dessutom utförts på ett sådant här sätt.

– Det är otäckt. Han förefaller ha varit en helt normal person utåt som samtidigt nu misstänks vara en seriemördare.

I rättsalen kommer omfattande tekniskt material att presenteras. Dessutom ska ett stort antal vittnen höras. Förhandlingarna väntas pågå i hela tolv dagar.

Aftonbladet var på plats och bevakade dagens förhandlingar direkt.

ANNONS