Leif GW: Han har signerat sin egen dom

Uppdaterad 2016-01-12 | Publicerad 2016-01-11

På måndagen inleddes hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade Lisa Holm-målet.

Samtidigt är polisen öppen med att man utreder om Nerijus Bilevicius, 35, har begått andra mord utomlands – vilket får försvarsadvokaten att gå i taket.

– Det tyder på osäkerhet att de ständigt smutskastar min klient, säger Inger Rönnbäck.

Leif GW Persson.

Nerijus Bilevicius, 35, dömdes i höstas i Skaraborgs tingsrätt för det uppmärksammade sexualmordet på Lisa Holm, 17. I domen slår rätten fast flera försvårande omständigheter: Att 35-åringen var särskilt hänsynslös mot sitt offer som tvingades kämpa för sitt liv.

Efter tingsrättens dom överklagade försvarsadvokaten Inger Rönnbäck utslaget till Göta hovrätt.

"Ser ganska sliten"

På måndagen påbörjades hovrättsförhandlingarna i Skövde som ska pågå i minst sex dagar under denna och nästa vecka.

För andra gången möttes Nerijus Bilevicius och Lisa Holms familj i rättssalen. Den tilltalade 35-åringen satt vid sidan av sin advokat, iklädd privata kläder, och tittade mestadels ner i bordet utan att visa några synbara känslor.

– Han ser ganska sliten ut men det blir man om man suttit i häkte sen i somras, säger polisprofessorn Leif GW Persson som också var på plats i åhörarsalen under rättegångens första dag.

GW Persson säger att han åkte till Skövde för att han "ville se honom med egna ögon".

Men någon friande dom tror polisprofessorn inte att kommer bli aktuell i hovrätten. Han hänvisar till raden av dna-träffar från Nerijus Bilevicius på och innanför Lisa Holms kläder.

– Den troliga förklaringen är att det hamnat där på precis det sätt som åklagaren hävdar, i samband med att han har begått den här gärningen. Men det ovanliga i sammanhanget är att han trots bevisningen vidhåller att han aldrig har träffat offret. Som det är nu har han signerat sin egen dom när han bara skakar på huvudet.

Kallar flera vittnen

Inför förhandlingarna har flera nya vittnen kallats av försvarssidan:

En sakkunnig inom dna-teknik, Anne Kihlgren, som under rättegångens sista dag den 22 januari ska förklara det blod från Nerijus Bilevicius som bland annat hittades innanför den 17-åriga flickans jeans.

Den tidigare Palmeutredaren Pål Johansson som i dag, enligt advokaten, ska visa att 35-åringen och hans hustru har utsatts för "psykisk påverkan av ej lämplig art" under polisförhören.

Åklagarsidan har motsatt sig Pål Johanssons medverkan eftersom Inger Rönnbäck själv suttit med under förhören utan att komma med någon protest. Som svar på Palmeutredarens medverkan har åklagarsidan kallat förhörsledaren Niklas Lindström som vittne.

Dessutom har Inger Rönnbäck kallat Nerijus Bilevicius hustru. Men i fredags gick försvarsadvokaten ut med att hustrun inte kommer att resa till Sverige för att förhöras i rätten - i stället begär hon att rätten godkänner ett telefonförhör vilket åklagarsidan har motsatt sig.

Om telefonförhöret kommer att godkännas är upp till hovrätten att bedöma.

Mystisk träff i England

Samtidigt som hovrättsförhandlingarna nu drar i gång fortsätter arbetet med att utreda om Nerijus Bilevicus möjligen har gjort sig skyldig till liknande brott på andra håll i Europa där han vistats under de senaste decennierna. Både Skaraborgspolisen, polisens nationella operativa avdelning, Noa, samt Nationellt forensiskt centrum, NFC, är inblandade i arbetet med att skicka ut förfrågningar i Europa.

En av frågorna som kommer att utredas är varför en förfrågan med Nerijus Bilevicius fingeravtryck gav träff på två personer kopplade till ett rattfyllerimål i England 2006.

– Vi kommer att ta ställning till om vi ska be åklagare ge någon ytterligare förfrågan till England och be dem ta reda på vad det är som har hänt, säger Lars Johansson.

”Inte kommit någon vart”

Inger Rönnbäck beskriver polisens agerande, att man i media under förra veckan talat om förfrågningarna i Europa, som smutskastning av 35-åringen.

– Man har ju inte kommit någon som helst vart. Att polisen har behov av att upprepa detta i pressen tyder på att de är väldigt osäkra och vill göra vad de kan för att svartmåla min klient. Lars Johansson tar ju ständigt upp de här frågorna.

Lars Johansson å sin sida säger att han velat vara öppen med polisens arbete och bara svarat på frågor från journalister.

– Jag är inte alls osäker. Jag tycker att vi har ett väldigt gediget mål och det har även tingsrätten ansett. Men det är hennes uppgift att hitta hål för att fria sin klient så det är inte så konstigt att hon säger så.

Rättegången hålls i Skaraborgs tingsrätt i Skövde då Göta hovrätt i Jönköping inte ska ha haft någon lämplig säkerhetssal som målet anses kräva. Dessutom ska det, liksom under tingsrättsförhandlingen, hållas en syn på plats i Blomberg med Nerijus Bilevicius, vilket sker i morgon förmiddag.