Eskilstuna

Teorin efter skottdådet vid skolan i Eskilstuna: Lurades in i knarkfälla

Förskolebarn blev vittne: ”Förskräckligt”

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

En 20-årig man sköts mitt på dagen inför småbarn vid en förskola i Eskilstuna.

Polisen misstänker att han lurades dit för en knarkleverans – och egentligen skulle mördas, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det är helt åt helvete att man skjuter på en sån plats, säger polisutredaren Fredrik Hedlund.

Drygt två veckor har gått sedan skjutningen inträffade i Eskilstuna.

Flera personer ringde då, mitt på dagen den 14 oktober, i panik till 112 och larmade om att det sköts vid en förskola och lågstadieskola i stadsdelen Fröslunda.

Stora polisresurser med bland annat insatsstyrka skickades till platsen. Det beslutades samtidigt om en så kallad inrymning av skolorna, att alla skulle låsa in sig i lokalerna.

När den första patrullen anlände till området hittades en skjuten man liggandes på marken. Enligt Aftonbladets uppgifter handlar det om en 20-åring som träffades av skott i benet. Han opererades akut och skadeläget uppges i dag vara stabilt.

Polisen inledde en intensiv jakt som pågick de kommande timmarna efter händelsen. Man arbetar nu med inre spaning. Ännu är ingen person gripen.

Aftonbladet kan nu berätta nya uppgifter om dådet, där småbarn blev vittnen.

Polisen vid skolan när skottlossningen hade ägt rum.
Polisen vid skolan när skottlossningen hade ägt rum.

”Drog ut pistolen ur fickan”

Enligt Aftonbladets källor ska det genom utredningsarbete ha framkommit uppgifter om att den skjutne 20-åringen befann sig vid skolområdet med anledning av en leverans av narkotika.

Offret ska ha tagit med sig två vänner på ”uppdraget”. Alla tre ska ha åkt till platsen med buss och hoppat av vid en hållplats ett par minuter från skolorna.

När de närmade sig ska två män ha dykt upp, enligt samma uppgifter. En av männen ska då ha dragit fram en pistol ur fickan och börjat avlossa skott mot 20-åringen. När den unge mannen skadades ska skytten ha riktat pistolen mot hans två vänner och beskjutit dem, utan att träffa.

Gärningsmännen, som ska ha haft någon typ av maskering för ansiktet, flydde därefter från platsen.

Män sågs tappa en pistol

Polisen utreder händelsen som grovt vapenbrott och tre fall av försök till mord.

– Vi har tre målsägande. De är mellan 17 och 20 år gamla, säger Elenore Ingårda, chef för Eskilstunapolisens grova brottsenhet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet arbetar polisen utifrån teorin att det var de skyldiga till skjutningen som lockade offret till platsen genom en påstådd knarkleverans.

Kort efter mordförsöken ska vittnen ha uppgett för polisen att de sett misstänkta tappa en pistol vid en väg, enligt Aftonbladets uppgifter. Männen ska sedan ha gått tillbaka och hämtat den.

Strax därpå ska tre män ha kommit gående på en adress i närheten av samma plats. De hade inget vapen på sig men frihetsberövades och togs in för undersökning. En av dem har enligt Aftonbladets uppgifter tidigare blivit beskjuten.

– De inte är avskrivna från utredningen. Det är lite tekniska analyser som vi väntar på. Det handlar om kända individer på den platsen och vid ett sådant brott, av den anledningen togs de in, säger Fredrik Hedlund, förundersökningsledare i ärendet.

Mikael Edlund (S), ordförande för grundskolenämnden i Eskilstuna.

Barn var på väg ut från skolan

Att skjutningen inträffade vid skolmiljö och inför barn har väckt reaktioner och upprört många.

– Det är förskräckligt. Man blir förskräckt när det finns så lite empati, dels att man gör det här och inte bryr sig om andra människors liv, men även att man gör det framför småbarn, en förskoleklass, säger Mikael Edlund (S), ordförande för grundskolenämnden i Eskilstuna.

Han berättar att elever blev vittne till mordförsöken.

– Barn som var på väg ut från skolan såg händelsen. Så som jag förstod det stod de innanför en dörr och var på väg ut och såg det därifrån, säger Mikael Edlund.

Efter dådet tvingades kommunen starta en krisgrupp.

– Vi jobbade direkt med att ge stöd till barnen, föräldrarna men även personalen på skolan. Sedan har elevhälsan fått ett utökat uppdrag för att hantera långsiktiga reaktioner kring barnen.

Eskilstunas kommunpolis Elin Johansson

Vädjar om tips från vittnen

Polisens förundersökningsledare reagerar starkt över gärningsmännens val av brottsplats.

– Det är helt åt helvete att det gått så långt att man skjuter på en sån plats. Det är inte att ta till i underkant att säga så, säger Fredrik Hedlund.

Fredrik Hedlund uppger att man arbetar vidare med ärendet och analyserar olika spår i jakten på misstänkta. Man efterlyser även tips från allmänheten.

– Det är klart människor borde ha sett delar med tanke på tidpunkten på dygnet, säger han.

Eskilstunas kommunpolis Elin Johansson säger:

– Det är av stor vikt att någon som sett eller hört något tar kontakt med oss.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

En skjuten i närheten av lågstadieskola

ÄMNEN I ARTIKELN

Eskilstuna

Våldsbrott

Skjutning

Narkotika

Skola & utbildning

Förskolebarn