Falköping

Uppgifter: Misstänkt NMR-bombtillverkare stal gödsel från bonde

Häktad för sprängplaner – utreddes för terrorbrott

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

FALKÖPING. En 25-årig man med kopplingar till nazistiska NMR misstänks ha planerat en bombattack.

För att bygga sprängladdningen ska han i smyg ha stulit konstgödsel från en bonde, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Men planerna avslöjades av Säpo.

Samtidigt som 25-åringen tros ha arbetat med förberedelserna inför sprängningen har Säkerhetspolisen i det tysta haft mannen på sin radar och kunnat avslöjat hans misstänkta planer.

Mitt i natten den 4 november slog Nationella insatstyrkan till, på uppdrag av Säpo, och grep honom.

– Det som pågått en tid är Säkerhetspolisens underrättelsearbete med ärendet, där det finns kopplingar till våldsbejakande högerextremism, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

25-åringen häktades senare på sannolika skäl misstänkt för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Utredningen har sedan dess pågått intensivt och Säpo har beskrivit det som ett ”omfattande och komplicerat ärende”.

Misstänkt gödselbomb – smög i ladugård

Mannen ska, sedan i slutet av augusti 2020, ha förberett dådet från en byggnad på en ensligt belägen gård i Falköpings kommun. Varken åklagaren eller Säpo vill uttala sig närmare om fallet eller vad mannen tros ha planerat i över ett år.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks 25-åringen under en tid ha stulit säckar med konstgödsel från en bonde. Han ska i smyg ha tagit gödslet från en ladugård som bonden haft i sin besittning.

Bonden ska inte ha upptäckt att säckar försvunnit förrän 25-åringen greps och lantbrukaren informerades av Säpos personal, enligt Aftonbladets uppgifter.

Det stulna gödslet skulle, enligt säkerhetstjänstens teori, användas för att skapa en bomb.

Historiskt har konstgödsel använts vid flera uppmärksammade sprängdåd. Bland annat var det med gödsel som den norska högerextrema terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik tillverkade den kraftiga bomb som han utlöste i regeringskvarteren i Oslo centrum den 22 juli 2011.

Utredningen har pågått intensivt och Säpo har beskrivit det som ett ”omfattande och komplicerat ärende”.
Den 25-årige mannen misstänks ha stulit gödsel från en bonde.

Teknikernas fynd: ”Kan skapa flera bomber”

Åklagaren vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter men bekräftar att brottet som 25-åringen misstänks ha planerat handlar om ett dåd med sprängladdning.

– Vid husrannsakan påträffades flertalet ämnen och föremål som sammanställda kan användas för att tillverka en eller flera bomber, säger åklagare Hans-Jörgen Hanström som leder fallet.

Varför valde ni att gripa honom just klockan 02.14?

– Det fanns vissa anledningar men tyvärr kan jag inte gå in mer på det. Jag anhöll honom i sin frånvaro eftermiddagen innan. Så det fanns så mycket substanser redan då som gjorde att vi gjorde det avgörandet att det är dags att åtgärden den här personen nu.

Åklagaren förklarar att både han och Säpo ”till slut ansett att man inte kan låta honom löpa någon lina ut.”

– Säkerhetspolisen och polisen ska både förebygga och förhindra brott, och då kände vi att vi var tvungna att göra något och det gjorde vi.

Efter tillslaget spärrade man av den fastighet 25-åringen tros ha använt för sina förberedelser.

Tiotalet vitklädda tekniker från Säpo, med maskering för ansiktet, sökte noggrant igenom gården. Bilder från platsen visar åtta myndighetsbilar uppställda på adressen och enligt vittnen till Aftonbladet arbetade poliserna i området i minst tre dagar.

I samband med undersökningarna gjordes stora beslag, uppger Säpo.

Hade skjutvapen i huset

I mitten av november utökades utredningen mot 25-åringen.

– Han häktades även för grovt vapenbrott. Efter husrannsakan har det fastslagits att han har ett skjutvapen, säger Hans-Jörgen Hanström.

Misstänker ni att vapnet skulle användas i samma syfte som sprängningen?

– Det är rubricerat som grovt vapenbrott eftersom jag anfört en grund att det ska kunna befaras användas i brottsliga sammanhang. Att det påträffas i en kriminell miljö.

Enligt handlingar från tingsrätten misstänks 25-åringen haft skjutvapnet sedan december 2020.

Mannen har vid två tillfällen ansökt om att få ha vapen.

Båda gångerna har polisen stoppat honom med hänvisning till att han är medlem i den nazistiska organisationen NMR, Nordiska motståndsrörelsen. När han i januari 2018 fick avslag skrev man att ”miljön du därmed vistas i medför risk för missbruk av vapen” efter att ha utvecklat det med:

”Säkerhetspolisens slutsats är att du tillhör NMR, en organisation inom den så kallade vita maktmiljön som bland annat förespråkar väpnad kamp och revolution med en ständig närvarande beredskap att använda våld bland medlemmarna.”

I sin överklagan till Förvaltningsrätten uppgav 25-åringen att han sedan hösten 2017 inte längre är politiskt aktiv och ”inte delar beskrivningen” av NMR.

”Förespråkande av väpnad kamp är rent skrattretande felaktig beskrivning”, skrev mannen.

Han ville då få tillstånd att ha ett kulgevär för jaktändamål, men begäran avslogs. I våras, samtidigt som de misstänkta dådplanerna ska ha pågått, skickade han in den andra ansökan om att få ha ett liknande vapen men av annan modell. Han nekades dock med motiveringen att ”det finns en överhängande risk för påtryckningar, hot och våld som kan leda till att du inte har möjlighet att bibehålla kontrollen över ditt vapen och att det i förlängningen kan komma att användas i brottsliga syften.”

”Alla är chockade”

Polisen uppgav i samband med det senare avslaget att 25-åringen haft en aktiv roll i NMR så sent som i augusti 2020 och att han i år fortsatt var med i organisationen. Enligt myndighetens promemoria, som bygger på en kartläggning, ska han i flera år ha deltagit i bland annat aktioner.

När Aftonbladet besöker Falköping är många i kommunen oroliga. Flera personer som känner eller känt 25-åringen beskriver honom som en person som mest höll sig hemma, och att man inte reagerade på något speciellt med honom. De allvarliga anklagelserna förvånar dem.

– Alla är chockade, säger en person.

25-åringen är sedan tidigare dömd för en misshandel och fick en villkorlig dom och totalt 2 500 kronor i dagsböter. I februari 2017 deltog han i en NMR-demonstration i Göteborg och delade bland annat ut flygblad. En kvinnlig motdemonstrant spottade då honom i ansiktet, varpå han slog henne i ansikte så att hon föll till marken.

Advokat Thomas Ört försvarar mannen i ärendet kring de misstänkta dådplanerna. Han är fåordig.

– Jag kan inte säga någonting.

Enligt åklagaren nekar den misstänkte till brott.

25-åringen genomgick en mindre sinnesundersökning tidigare i veckan. Läkarnas bedömning är att mannen kan vara allvarligt psykiskt sjuk.

Mannen utreddes för terrorbrott

Säpo och Riksenheten för säkerhetsmål vill inte uttala sig om måltavla eller motiv för brottet.

Men de misstänkta bombplanerna rubricerades till en början som förberedelse till terroristbrott, kan Aftonbladet nu berätta.

– Jag har gått ner i brottstankenivå kan man säga, och det är av vissa skäl. När det gäller terroristlagstiftningen generellt så finns det något som heter objektivt rekvisit, och det ska vara uppfyllt. Och det är att gärningen i sig, allvaret i det, ska kunna skada Sverige. Om jag då inte anser mig kunna styrka det just i det här läget så går jag ner till ”bara” en typisk våldsanvändning, säger Hans-Jörgen Hanström.

Skulle du säga att ni har avvärjt ett dåd?

– Jag kan inte kommentera det.

Säpo tog material och föremål som tros ha använts för de misstänkta bombplanerna i beslag för fortsatta undersökningar.

Säpo arbetar för närvarande med att analysera elektroniska spår men även de beslagtagna ”bombingredienserna”. Utredningen kommer därför att ta tid, uppger åklagaren.

– Det är så många ämnen och föremål, och det är i huvudsak NFC (Nationellt forensiskt centrum) som har fått det här på sitt bord. Utöver det har vi tagit in it-material i form av mobiltelefon och datorer. Och allt ska speglas och tömmas och analyseras, och det tar också tid.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Man begärd häktad för misstänkta dådplaner

ÄMNEN I ARTIKELN

Falköping

Västra Götalands län

Säpo

Riksenheten för säkerhetsmål

Vapenbrott

Sprängdåd

NMR, Nordiska motståndsrörelsen