35-åringen hålls kvar i häkte: ”Tydlig indikation”

Publicerad 2015-11-04

35-åringen misstänks ha övermannat och hängt Lisa Holm, 17, av sexualsadistiska skäl.

I dag tog Skaraborgs tingsrätt beslut om att han ska hållas kvar i häkte tills domen faller.

– Det är givetvis en tydlig indikation på en fällande dom, säger advokat Leif Silbersky.

Dom meddelas den 17 november klockan 11.00.

Den fem dagar långa rättegången i Lisa Holm-fallet avslutades i går under dramatiska former. Först fick ett blixtinkallat telefonförhör med 35-åringens hustru avbrytas efter att båda parterna ansett att det inte gav något. Sedan kom advokat Inger Rönnbäck med en två timmar lång slutplädering där allt från polis till åklagare, media, vittnen och obducent sågades.

– Anförandet höll på att balla ur fullständigt, sa polisens spaningschef Lars Johansson.

”Försöker skapa falskt alibi”

I dag tog rätten beslut om att 35-åringen ska sitta kvar i häktet i Mariestad i väntan på att dom faller. I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att mannen ska "kvarbli i häkte till dess dom meddelas" samt att åklagaren inte längre har rätt att meddela restriktioner, vilket i praktiken innebär att domstolen låter 35-åringen i större utsträckning ha kontakt med omvärlden genom media och telefonsamtal.

Enligt advokatlegendaren Leif Silbersky är beskedet en "tydlig indikation på fällande dom".

– Det vore en enorm sensation som jag aldrig har varit i närheten av om han skulle sättas på fri fot. Grundtipset är att han kommer att dömas för mord och att han kommer att få livstid, säger Leif Silbersky.

Det som rätten har att bygga sin dom på beskriver han som en "förödande bevisning" mot 35-åringen från åklagarsidan.

– Jag har själv med 50 års erfarenhet haft mordrättegångar med sämre bevisning än den som åklagaren visar upp och ändå har folk blivit dömda. Här finns en uppsjö av bevisning, muntlig, teknisk, dna, folk som blivit utsatta för honom samt att han försöker skapa ett falskt alibi.

Lämnar inga förklaringar

Leif Silbersky uppehåller sig vid det polisförhör med 35-åringens fru där hon berättar att mannen bett henne att säga att han var på plats i hemmet redan vid 18-tiden, en kritisk tidpunkt i sammanhanget.

– Varför skulle man behöva manipulera med ett falskt alibi om man är oskyldig? Och varför lämnar han inte någon förklaring till att hans dna finns på olika ställen? Allt detta skulle räcka för en fällande dom men sammantaget blir det fullkomligt förödande för honom, säger Leif Silbersky.

Aftonbladet söker 35-åringens advokat Inger Rönnbäck för en kommentar.