Joakim knivmördades vid bankomat – i dag dömdes en 20-åring till fängelse i 13 år

Publicerad 2021-05-25

Den 20-årige mannen var på rymmen från en rättspsykiatrisk klinik när han knivmördade sjubarnspappan Joakim vid en bankomat.

Attacken var snabb och brutal och allt han kom över var Joakims plånbok.

I dag dömdes 20-åringen till fängelse i 13 år.

– Min klient är nöjd med domen och har inte för avsikt att överklaga, säger hans advokat Martin Persson.

Trots att den unge mannen bara hunnit bli 20 år har han redan knivmördat två personer.

2018 dömdes 20-åringen till rättspsykiatrisk vård efter att ha knivmördat en jämnårig elev på en skola i Enskede, men i december förra året rymde han från personalen på rättspsyk i samband med en promenad.

Han har efteråt förklarat rymningen med att han ville tillbringa sin 20-årsdag i frihet, vilket han menar kunde att bli ett fint minne att berätta för framtida barn. Den pågående pandemin underlättade för honom att hålla sig undan polisen, har han själv uppgett, då han kunde bära munskydd utan att någon reagerade.

Joakim, 45, knivmördades i Rissne.

Sjubarnspappa knivhöggs

Sin tid på rymmen tillbringade han bland annat i ett ödehus och sedan i ett tillfälligt boende.

Men pengarna tog snabbt slut.

Hyran var hög och han köpte alkohol och narkotika.

Den 2 januari i år bestämde han sig för att råna sig till mer pengar.

Sjubarnspappan Joakim Forsberg, 45, var den kvällen på middag med sin flickvän Faouzia i Rissne.

– Han fick låna mitt kort och gå för att ta ut pengar på bankomaten. Jag satt kvar inne på restaurangen. När det dröjde så ringde jag honom men han svarade inte, har Faouzia tidigare berättat för Aftonbladet.

Bilder från bankomatens övervakningskamera visar det korta, brutala händelseförloppet.

Joakim attackerades med flera hugg. Ett av dem, som träffade i bröstet, var dödligt.

Bilder från övervakningskamera visar attacken. Bilden är maskad av polisen.

Hade inte uppsåt att mörda

Åtalet omfattade även rån vid samma bankomat den 27 december 2020 samt försök till rån vid en bankomat på Vasagatan i Sundbyberg den 4 januari 2021, brott som han nu dömts för.

Till slut, fyra dagar efter mordet på Joakim, kunde 20-åringen gripas och han erkände snart själva handlingen, men har hela tiden nekat till att han hade uppsåt att mörda.

Han ska först när han läste om händelsen i media trott att det var överdrivet, att mannen han högg bara blev ytligt skadad och kanske ”behövde lite omplåstring”.

Solna tingsrätt skriver dock i sin dom att de tre hugg som han utdelade under rånförsöket har varit så kraftiga och uppenbart riktade mot Joakims bröstkorg att det måste stått klart för honom att det fanns en risk för att han skulle dö.

Var inte psykiskt sjuk

Den rättspsykiatriska utredningen som gjorts av honom kom fram till att han utförde gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning,

Men den unge mannen överklagade utlåtandet till Rättsliga rådet, ett självständigt organ som är knutet till Socialstyrelsen, och de gjorde en helt annan bedömning.

Enligt yttrandet från Rättsliga rådet lider han inte av en allvarlig psykisk störning varken nu eller vid tiden för knivattacken, något som Solna tingsrätt lyssnade på.

– Mot bakgrund av att det fanns en viss tveksamhet i den rättspsykiatriska undersökningen och då Rättsliga rådet var enigt i sin bedömning anser tingsrätten att den rätta påföljden i detta fall är fängelse, säger Patrik Skogh, rådman.

Mannen var dömd till rättspsykiatrisk vård efter att ha knivmördat Mahmoud Alizade år 2017.

Gömde saxar som barn

Straffvärdet för den samlade brottsligheten uppgår till fängelse i 17 år. Men då brotten begicks någon månad innan mannen skulle fylla 20 år har rätten tagit hänsyn till hans ålder. Det straff som därför kan mätas ut blir 13 års fängelse.

20-åringen är enligt sin advokat nöjd med domen.

– Han ville dömas till fängelse vilket nu skett. Har inte för avsikt att överklaga, säger Martin Persson.

20-åringen ska sedan mycket tidig ålder uppvisat ett kraftigt avvikande och våldsamt beteende, något som varit väl dokumenterat både på barn- och ungdomspsykiatrin och socialtjänsten. I skolan kunde han inte undervisas tillsammans med andra barn av säkerhetsskäl.

I en orosanmälan som gjorde när han var sju framkom det att han gömde saxar som han tänkt skada andra barn med. Han har ett flertal diagnoser men har under sin tid på rättspsyk visat sig vara svårbehandlad både med mediciner och terapi och även visat sig vara ett svårbedömt fall.