Nya polisförhör med Calle Jonsson om mordförsöket

Uppdaterad 2015-09-18 | Publicerad 2015-09-16

Calle Jonsson.

För närmare 15 år sedan greps svenske Calle Jonsson för mordförsök på ön Kos i Grekland.

2005 frikändes han av domstolen.

Men den knivhuggne mannen beviljades resning, och Calle Jonsson, 32, har nu förhörts på nytt.

– Han tycker det är alldeles förskräckligt, han har ju frikänts för det här, säger hans advokat Leif Silbersky.

Sommaren 2001 knivhöggs en grekisk servitör svårt på semesterön Kos i Grekland. Offret pekade ut den då 18-årige Calle Jonsson som gärningsman, och på hans Oakley-tröja hittade polisen servitörens blod.

Men trots de graverande uppgifterna friades svensken efter att försvaret visat på allvarliga brister i polisutredningen. Det fick domstolen att tvivla på misstankarna.

– Dna-provet förvarades inte i kylskåp, dokument fylldes aldrig i och så vidare. Det fanns inte bevis nog för att fälla honom, sa Calle Jonssons advokat, Vasilis Drossos, efter den friande domen 2005.

Friande dom revs upp

I september 2007 tog dock Greklands Högsta domstol upp fallet för ny prövning. HD beslutade att den tidigare domen skulle rivas upp och hela rättsprocessen startas om på nytt.

En ny rättegång planerades under 2007, men sköts upp, bland annat eftersom Calle Jonsson inte infann sig till rättegången.

Strax före jul förra året utfärdade Grekland en europeisk arresteringsorder mot Calle Jonsson och i somras beslutades om att han skulle förhöras, vilket nu skett.

– Ja, det stämmer att han är förhörd, säger Leif Silbersky som företräder Calle Jonsson.

Inte frihetsberövad

Men trots den europeiska arresteringsordern har Calle Jonsson inte frihetsberövats.

– I vanliga fall brukar den misstänkte anhållas och häktas för att sedan lämnas ut, men i det här fallet har jag bedömt att det inte finns någon flyktfara och vi har inte vidtagit några tvångsmedel mot honom, har Marie Lind Thomsen på internationella åklagarkammaren, som fungerar som länk mellan Sverige och Grekland i fallet, tidigare sagt.

”Fullkomligt unikt”

Leif Silbersky säger att han, och hans klient, inte förstår någonting.

– Det är fullkomligt unikt. Han har frikänts av en enig rätt, och till och med åklagaren sa att det inte fanns några skäl att överklaga, sedan kommer det här tio år efter.