Uppgifter: Skytten hälsade – sedan sköt han man i frisörsalong

Beskrivs som avrättningsförsök – offret har tidigare överlevt skjutning och knivdåd

Uppdaterad 2022-01-10 | Publicerad 2022-01-05

En pistolman klev in på en frisörsalong i Göteborg, gick fram till en 31-åring, hälsade – och sköt, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Offret har levt under en ”allvarlig hotsituation” och tidigare utsatts för en skjutning och knivskärning.

Nu fruktar polisen hämndaktioner.

Göteborgspolisen ryckte ut med ett stort pådrag till en frisörsalong på Hisingen strax innan klockan 15 på måndagen.

En skjutning hade brutit ut på platsen och en man skottskadades.

– Det har skett inne i lokalen, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Skadeläget för den skjutne mannen, som enligt Aftonbladet uppgifter är 31 år, var på måndagskvällen allvarligt men stabilt.

Polisen har sedan mordförsöket arbetat intensivt med utredningen, och enligt uppgifter till Aftonbladet kunnat klarlägga delar av händelseförloppet.

Skytten, som använde sig av en pistol och hade maskering för ansiktet, gick in på frisörsalongen och fram till 31-åringen, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

Gärningsmannen ska sedan ha hälsat på honom genom att också säga hans namn.

Därefter öppnade pistolmannen eld.

31-åringen träffades enligt Aftonbladets uppgifter av skott i magen och i underkroppen.

Förövaren flydde sedan därifrån.

– En man, möjligen yngre, lämnade platsen iklädd bland annat ansiktsskydd av covidmodell, säger Stefan Gustafsson.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen fått in vittnesuppgifter i utredningen om att skytten kan ha använt en sparkcykel som flyktfordon.

Dådet beskris av Aftonbladets källor som ett försök till en ren avrättning.

Skjutningen ägde rum på måndagen.

Hotbild – räddades av klickat vapen

Offret är sedan tidigare känd av polisen och har länge haft en hotbild mot sig.

Något som började för 13 år, sedan efter bråk mellan två familjer.

Den i dag 31 år gamla mannen knivhögg då, kopplat till konflikten, en annan man och dömdes till två månaders fängelse och skyddstillsyn.

Drygt två och ett halvt år efter frisläppandet kom hämnden. 31-åringen var tidigt på morgonen på väg till jobbet och skulle, precis som vanligt, samåka med en kollega.

När de satt i bilen och höll på backa ut från parkeringsplatsen dök mannen som tidigare blivit knivhuggen upp. Han öppnade bildörren, riktade en pistol mot dem och skrek enligt 31-åringen ”jag ska döda dig” och ”det är din tur nu”.

– Jag svarade ”gör inte det! Jag har fru och barn!”Den pistolbeväpnade mannen hade enligt förhöret vapnet riktat mot sin måltavlas huvud, men enligt 31-åringen lyckades han ta tag i pistolpipan och trycka ned den.

Då avlossade mannen ett större antal skott, som främst träffade i underkroppen.

– Jag trodde att jag skulle dö. Jag föll ur bilen med överkroppen. När jag inte orkade hålla emot mer kom NN (den tidigare knivhuggne mannen) fram igen, riktade pistolen mot mitt huvud och tryckte av men vapnet klickade. Jag hörde två-tre klickljud.

31-åringen fick livshotande skador och vårdades länge på sjukhus. Han låg under en tid även i respirator, men överlevde skjutningen.

Gärningsmannen dömdes i hovrätten till nio års fängelse för försök till mord och grovt vapenbrott. Rätten skrev i domen att skytten ’tömde ett helt magasin på en försvarslös person och gör sedan ett försök att skjuta det liggande offret i huvudet’.

Polisen spärrade av på platsen.

Har skyddsväst: ”Mycket rädd att bli skjuten”

31-åringen har efter att han knivhögg mannen förekommit i brottsutredningar men inte dömts.

Bland annat misstänktes han enligt tingsrättshandlingar för grovt penninghäleri för omkring tio år sedan. Ungefär ett halvår efter att förundersökningen lagts ned åtalades han för skyddande av brottsling.

Enligt åklagaren hade han skaffat fram en bostad som en man gömde sig i och även gett honom en mobil och pengar. Den gömde mannen hade bland annat begått en skjutning.

31-åringen dömdes i tingsrätten för skyddandet men friades i hovrätten och fick senare ersättning för att ha suttit anhållen.

Hotbilden mot honom har sedan bestått.

Måndagens offer misstänktes för skyddande av brottsling efter en skottlossning 2014.

Enligt uppgifter till Aftonbladet utsattes 31-åringen för en knivskärning för snart fyra år sedan. Ett år senare berättade mannen för myndigheter, enligt offentliga dokument, att situationen mot honom fortfarande var allvarlig och att han var ”mycket rädd”.

”Han kan därför sällan lämna bostaden”, står att läsa i handlingarna.

Mannen förklarade att han nästan hela tiden håller sig hemma och när han väl går ut sker det i sällskap av anhöriga. Han sa också han har på sig skottsäker väst när han rör sig utomhus på grund av oro ”att bli beskjuten på nytt”.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska polisen i tidigare utredningar de senaste åren hittat bland annat en skyddsväst hemma hos honom.

Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Uppgifter: Rustar efter hämndrisk

Ingen är ännu gripen för måndagens skjutning.

Men enligt Aftonbladets källor har polisen ett antal spår man utreder. Bland annat en teori om motivet till händelsen och vilka som ligger bakom den.

– Misstankarna har kopplingar till kriminellt nätverk, säger en uppgiftslämnare.

Aftonbladets uppgifter gör också gällande att Göteborgspolisen befarar ett hämnddåd efter skjutningen mot 31-åringen.

– Det bygger på viss inkommen information, säger källan.

Polispresstalespersonen Stefan Gustafsson vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter men uppger att man ”jobbar med utredningsåtgärder”.

– Vi söker gärningsman och håller på med vittnesförhör och håller på med insamling av material som vi fått fram platsen. Förundersökningen pågår, så det är sekretess. Det är känsligt läge. Vi diskuterar inte vad vi har för bevisning eller vilken riktning vi går i just nu, säger han.

Polisen uppmanar vittnen att höra av sig.

Polisen har en ökat närvaro kring brottsplatsen och arbetar med trygghetsskapande insatser.

– Det är en naturlig förlängning av en sådan här situation. Det krävs att den lokala polisen stärker upp runt det aktuella området för allmänhetens säkerhet och för att man ska känna trygghet. Det har polisen på Hisingen gjort.

Vittnesiakttagelser uppmanas att lämnas till polisen på 114 14.

– Vi vill alltid ha uppgifter från de som har sett något, vet någonting, varit på plats eller i övrigt känner till något som kan vara viktigt för polisens utredning.