Han hörde på radion att barnen var döda – skrek rätt ut

Torgny berättar om morden på Max och Saga i Arboga

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:
Attacken mot Emma Jangestig och hennes två barn Max, 3, och Saga, 1, i Arboga var brutal. De blev upprepade gånger slagna med en hammare. Sa
Foto: JERKER IVARSSON
Attacken mot Emma Jangestig och hennes två barn Max, 3, och Saga, 1, i Arboga var brutal. De blev upprepade gånger slagna med en hammare. Sa

Han gjorde slut efter semesterflirten på Kreta – då blev hon besatt.

Offren blev två små barn i Arboga.

– Jag öppnar dörren och tänker: ”Vad leker ni?”. Sen lyfter jag på huvudet och ser barnen, säger barnens bonuspappa Torgny i TV3 dokumentär.

Måndagen den 17 mars 2008 chattar Emma Jangestig med sin syster Ida via MSN men klockan 19.09 slutar plötsligt Emma att svara.

Drygt tio minuter senare kommer Emmas sambo Torgny hem från jobbet.

Alldeles innanför ytterdörren i hallen, ligger Emma svårt skadad. Längre in ligger Max, 3, och Saga, 1.

Torgny ringer SOS och skriker:

”HJÄLP! ...tre personer, en ... blöder jättemycket! Två barn, en ett och ett halvt-åring och en... men shit, det ser ut som hack-hål i...vad fan är det här?!”
”Det är hack i huvudet på alla tre.”

Max och Saga dör av sina skador på sjukhuset i Örebro.

Inget motiv – inga spår

Emma förs i ilfart till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Torgny och Emmas pappa, Roland Jangestig, följer efter i bil.

– Så går nyheterna i gång. Och de säger att två små barn har dödats i Arboga. Jag ber dem att stanna bilen och går ut och bara skriker rakt ut, säger Torgny i dokumentären.

Han förhörs och släpps av polisen, liksom barnens biologiska pappa. Inga dna-spår finns, inget mordvapen och inget motiv.

Foto: PRIVAT
Christine Schürrer blev besatt av Torgny efter deras semesterflirt och kunde inte glömma honom när han gjorde slut i ett sms.

En väninna till Emma berättar för polisen om en före detta flickvän till Torgny, som enligt henne betett sig märkligt. De hade träffats på Kreta och hade en semesterflirt. Ex-flickvännen är Christine Schürrer.

– Hon åkte runt i hela världen, från ställe till ställe. Det var ett fritt liv som triggade i gång mig. Jag började snart se att vi har ett gemensamt intresse i historia och musik. Så jag och Schürrer blev ett par, säger Torgny i dokumentären.

När han kommer hem till Sverige är vardagen ikapp och gör slut – med ett sms. Ett år senare flyttar han och Emma in i villan i Arboga med hennes barn Max och Saga.
Polisen upptäcker att Christine Schürrers telefon befunnit sig i Arboga 30 januari, 12 och 14 mars – samt mordkvällen den 17 mars 2008.

Torgny tycker att polisen är på villovägar:

– Ni är ju helt fel ute, sa jag. Den här personen är ju snäll, säger Torgny i dokumentären.

Köpte biljetterna kontant

Men när tågtider jämförs med positioneringen upptäcks att kontantbiljetter köpts vid samtliga tillfällen. Och på en övervakningsfilm från mordkvällen syns en mörkklädd person med en markant vit kant på skon på järnvägsstationen i Arboga.

Inte ens en halvtimme efter morden tar den mörkklädda tåget 19.34 tillbaka till Stockholm, där hon hyrt ett rum i en i söderförorten Skarpnäck. Samma kväll flyger hon till Tyskland, efter sig lämnar hon kläder –och sin dator.

Vid husrannsakan hittas 62 bilder på Torgny i Christine Schürrers dator och mängder av sökningar på honom. Lägenhetsinnehavaren upptäcker också att en hammare saknas i verktygslådan i köket.

Polisen har nu både motiv och ett misstänkt mordvapen.

Christine Schürrer döms till livstids fängelse. Sedan 2012 avtjänar hon sitt straff på en anstalt utanför Bremen. En eventuell frigivning kan ske tidigast 2023.

Fotnot: ”Barnamorden i Arboga” visas i TV3 klockan 21.00 torsdag 31 januari.

Publicerad: