Kvinna yxmördades när hon låg i soffan – par döms

Uppdaterad 2021-12-15 | Publicerad 2021-12-14

Det gifta paret fotade sig med en kvinnlig släkting innan de åt pizza och drack öl tillsammans.

Timmar senare högg maken och hustrun ihjäl henne med en yxa och kniv – när hon låg i soffan.

Nu döms de för mordet i Mariestad.

Offret, en tvåbarnsmamma, hittades mördad tidigt på morgonen den 21 februari i år.

Kvinnan låg i soffan i vardagsrummet i en bostad i Mariestads kommun när hon utsattes för kraftigt våld med yxa och kniv.

En stund efter att polisen ryckte ut till platsen vid 03-tiden kunde ett par gripas, en man och en kvinna. Hustrun var släkting med den mördade och var den som ringde till 112. Hon hittades i en gångtunnel några hundra meter från brottsplatsen, medan maken greps blodig i bostaden.

Paret åtalades senare för mord och på tisdagen föll domen vid Skaraborgs tingsrätt.

Den dömda kvinnan.

Hustrun fick 18 års fängelse. Hennes make bedöms lida av en allvarlig psykisk störning och dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mordmotivet okänt

Mördarna utdelade flera slag med yxa och kniv mot kvinnans armar, hals och huvud.

Vid rättegången nekade hustrun till brott. Hennes man kunde varken erkänna eller förneka ”på grund av bristande minne.” Det framkom samtidigt berättelser kring bakgrunden till mordet, men tingsrätt ansåg att ”ingen uppgift är mer trovärdig än den andra varför motivet till agerandet inte på något sätt är klarlagt.”

Paret och den kvinnliga släktingen umgicks fram till det brutala dådet. Polisutredningen har visat att de till exempel tog en bild tillsammans och sparade den på Snapchat. En stund senare besökte de en pizzeria i området, där de enligt parets utsago åt mat och även drack tre starköl.

De tog sig därefter till bostaden som kom att bli mordplatsen.

Den dömda mannen.

ANNONS