Nazister åtalas för flera bombdåd

Av: Eric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre män med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen åtals nu för tre bombdåd i Västsverige.

Bland annat angreps asylboenden.

– Vi påstår att gärningarna är politiskt motiverade och att målen för attackerna ligger i linje sådana mål som den Svenska vit-maktmiljön har intresse av att angripa, säger förundersökningsledare Mats Ljungqvist. 

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson/TT
I ett av dåden exploderade en sprängladdning i en container i Göteborg.

Sammanlagt handlar det om tre bombattentat, vid två av dem har sprängladdningarna detonerat. Måltavlorna har vid två tillfällen varit asylboenden, och vid det tredje Syndikalistiskt forum, en mötesplats för vänstersympatisörer i Göteborg.

Tidigt i utredningen sågs samband mellan de tre händelserna, och Säpo kopplades in.

”Kunde dödat en människa”

Det första attentatet, det mot Syndikalistiskt forum, skedde den 11 november förra året. Explosionen var så kraftig att den enligt åklagaren kunde ha dödat en människa, men skadorna blev bara materiella.

Vid nästa explosion, den 5 januari, skadades en städare svårt när en bomb exploderade vid en container utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda. Båda hans ben bröts av, och han fick splitterskador över hela kroppen.

Knappt tre veckor senare var det dags igen. Denna gång utanför en annan flyktingförläggning, på Lilleby camping i Göteborg.

En sprängladdning, som enligt Säpo var konstruerad på ett sådant sätt att om den detonerat hade orsakat ”mycket allvarlig skada”, hittades och kunde osakddliggöras av polisens bombgrupp.

Kopplingar till NMR

I dag åtalades tre män. En av dem för att ha tillverkat samtliga tre bomber, och placerat ut minst en av dem. En annan åtalas för att ha tillhandahållit sprängmedel och andra vitala delar till bomberna på Axel Adlers gata och vid Lilleby camping. En person åtalas för att han vidtagit olika åtgärder inför utplaceringen av bomben i Lilleby.

Enligt åklagaren har alla tre männen har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen.

”Däremot kan åklagaren inte se att de aktuella gärningarna har något direkt koppling till organisationen”, heter det i ett pressmeddelande.

– Det tycks snarare vara så att det finns indikationer på att de varit missnöjda med ledningen inom Nordiska motståndsrörelsen för att de inte velat använda sig av våld i samma uträckning som de själva. 

Enligt åklagaren har två av de åtalade strax före attentaten fått ”militär utbildning” i Ryssland.

Inte terrorbrott

Dåden, även om de är politiskt motiverade, anses inte vara terroristbrott.

– Vi kan till exempel inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Brotten de tre åtals för är allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord samt försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Rättegången är planerad att starta den 21 juni och kommer pågå i tre dagar.

LÄS OCKSÅ

Nordens farligaste - Det vita raseriet

Publicerad: