Spåren till misstänkta Hjulsta-mördarna: Tvättmaskin och klorin

Sex män begärda häktade för skjutningen mot ”Filterlösa grabbar” • Två misstänks för ytterligare mord

Uppdaterad 2021-09-02 | Publicerad 2021-09-01

Timmar efter att två FLG-medlemmar sköts i Hjulsta ledde spåren polisen till en lägenhet i Stockholm.

Där ska det ha luktat starkt av klorin – samtidigt som tvättmaskinen stod på mitt i natten, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Nu begärs flera häktade, varav två misstänkta dubbelmördare efter ett genombrott i en tidigare utredning.

Skjutningen skedde på en innergård i Hjulsta.

Polisen arbetar utifrån teorin att de två offren gick rakt in i dödsfälla natten mot måndag, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Båda tillhör grupperingen ”Filterlösa grabbar”, som förkortas FLG, och sköts med flera skott på en innergård i Hjulsta. De träffades i bland annat huvudet och en av dem, en man i 20-årsåldern, dog på plats. Den andra, som är i 25-årsåldern, vårdas för svåra skador.

Efter mordet och mordförsöket sågs misstänkta fly bostadsområdet till fots.

”Misstänks ha tvättat bort spår”

Kort efter skjutningen fick polisen spår till en adress i nordvästra Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Insatsstyrkan ska ha slagit till mot lägenheten – och hittat sex män, flera med kopplingar till Dödspatrullen, som FLG legat i en blodig konflikt med.

Polispersonal som genomförde husrannsakan ska ha vittnat om en stark lukt av klorin i rummen, uppger källor för Aftonbladet. Man upptäckte även att tvättmaskinen var igång. Det uppstod därför en misstanke om att de rivaliserande gängmedlemmarna försökt dölja spår.

De sex männen frihetsberövades. Senare på måndagsmorgonen greps ytterligare två personer som kopplas till offrens gruppering, FLG, och misstänks inledningsvis för förberedelse till mord. Skjutningen och mordplanerna utreds som två separata fall. De totalt åtta männen är i åldrarna 18-27, enligt Aftonbladets uppgifter.

Var efterlysta för mord på parkering

På onsdagseftermiddagen begärdes alla sex män som fanns i lägenheten häktade misstänkta för mord, mordförsök och grovt vapenbrott.

Samtidigt ska polisen fått genombrott i en utredning kring en tidigare dödsskjutning. Två av de sex männen misstänks även för mord och grovt vapenbrott den 31 maj i år då en man i 30-årsåldern sköts till döds på en parkering i Hjulsta. Båda har sedan i torsdags förra veckan varit efterlysta för dådet, och är nu alltså begärda häktade för båda händelserna.

Åklagarna som leder utredningarna är förtegna.

– Intensivt utredningsarbete är allt jag kan säga i nuläget, säger Carl Mellberg, kammaråklagare.

Den andra åklagaren, Anna Wennergren, hann på väg in på ett möte lämna en kommentar:

– Det jag kan säga är att det kommer hållas häktningsförhandlingar under morgondagen. I övrigt har jag inget mer att säga.

Allmänhetens tips kring händelserna hänvisas till polisens nummer 114 14.

– Det är bättre att man hör av sig till oss och låter utredningspersonalen göra en bedömning vad som är intressant och inte, säger Towe Hägg på Stockholmspolisens mediecenter.

ANNONS