Järfälla

Tongivande kriminell mördad – skytt väntade på parkering

Uppgifter: Var prioriterad i gänginsatser i Stockholm

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

27-åringen har varit misstänkt för två mord, blivit fritagen och varit en av polisens mest prioriterade.

I går blev han ihjälskjuten på vägen hem – av en väntande skytt på en parkering i Jakobsberg, enligt uppgifter.

– Vi jobbar med utökad polisnärvaro, säger presstalespersonen Per Fahlström.

Dödsskjutningen, som är årets första i Sverige, inträffade vid 18-tiden på måndagen i ett bostadsområde i Järfälla kommun.

När polis och ambulans anlände till platsen norr om Stockholm hittades en 27-årig man med en skottskada i bröstet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Personen anträffades i en bil, säger Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Trots sjukvårdsinsatser, på parkeringsplatsen, gick mannens liv inte att rädda. En mordutredning inleddes och ett stort område spärrades av.

Mordoffret hade ”stort kontaktnät”

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska polisen ha fått in vittnesuppgifter som tyder på att det var en ensam gärningsman som väntade in offret, som var på väg hem. Efter skotten ska skytten ha flytt i en bil.

Ett dygn in i förundersökningen har ingen person ännu gripits. Men enligt Aftonbladets uppgifter utreds mordet som del av gängkonflikten i Stockholm.

Den mördade 27-åringen.

27-åringen var för polisen en känd kriminell. Han har i många år setts som tongivande i nätverksmiljön.

Polisens spaningsarbete från i våras ska också ha visat att han då ingick i ett våldsamt gäng men bedömdes ha ett stort kriminellt kontaktnät till minst tre andra grupperingar i nordvästra delarna av länet och ansågs, tillsammans med en annan person, utgöra en länk mellan vissa nätverk. Han sågs också umgås med tongivande personer i andra konstellationer, något Aftonbladet i en granskning om ökända Bronätverket berättade om.

Polis på plats i Jakobsberg i Järfälla kommun.

27-åringen har även varit med på Stockholmspolisens lista från i fjol över kriminella som är prioriterade i insatser för att bland annat bryta ned gäng.

Mannen har enligt domstolshandlingar haft nio avsnitt i belastningsregistret och blivit dömd för en rad olika brott. Han har avtjänat ett antal fängelsestraff.

Flera uppmärksammade dåd

Den mördade mannen har dessutom förekommit i flera polisutredningar men friats eller inte åtalats. Bland annat var han en av de två som fritogs från polisen i Märsta vintern 2019. Händelsen skedde efter en biljakt där 27-åringen var passagerare. I det dumpade fordonet hittades bland annat en automatkarbin och pistoler, som använts vid tidigare skjutningar. 27-åringen åtalades för grovt vapenbrott men friades.

Poliser på plats i Märsta när 27-åringen fritogs, i februari 2019.

Vapenfynd från bilen.

Den 27 år gamla mannen har också varit misstänkt i andra uppmärksammade händelser. Hösten 2019 åtalades han för mord och grovt vapenbrott efter att en 18-åring sköts ihjäl med flera skott i Jakobsberg tidigare samma år. 27-åringen blev frikänd och fick omkring 200 000 kronor i ersättning för att ha suttit häktad.

Några år tidigare greps och anhölls han för en dödsskjutning i Kista, något som inte ledde till åtal.

Han hade då varit villkorligt frigiven i två månader efter att ha dömts till fängelse för grov misshandel efter att tillsammans med en annan person ha skjutit en man med flera skott i Järfälla.

Extra poliser i Järfälla

Polispresstalespersonen Per Fahlström beskriver förundersökningen kring måndagens mord som febril.

– Vi spärrade av brottsplatsen och det har gjorts en teknisk undersökning som har pågått under nästan hela natten. Man har under dagen och eftermiddagen arbetat med att knacka dörr. Vi inventerar om det finns filmer i området, inte bara på brottsplatsen utan även runt om för att se om det kan hjälpa oss i utredningen, säger han.

– Ju mer information vi får desto bättre bild får vi utav händelsen, men det är fortfarande väldigt mycket utredningsåtgärder som ska göras, bland annat förhör. Ett underrättelsearbete pågår också.

Man har beslutat om förhöjd polisnärvaro i kommundelen.

– Det är dels i ett trygghetsskapande syfte men också i ett informationshämtande syfte.

Efterlyser ni tips från allmänheten?

– Det gör vi verkligen. Vi är jättetacksamma för alla iakttagelser vi kan få, det behöver inte vara någonting man sett just då när det skett utan det kan vara innan eller efter, eller något annat man hört. Då är man jättevälkommen att höra av sig oss.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

En person skjuten till döds – stor polisinsats

ÄMNEN I ARTIKELN

Järfälla

Jakobsberg

Stockholms län

Mord

Skjutning

Kriminella nätverk