Två av 171 fall av misstänkta tvångsäktenskap har lett till åtal

Uppdaterad 2017-10-04 | Publicerad 2017-10-03

Sedan 2015 har 171 fall av misstänkta tvångsäktenskap kommit in till åklagarmyndigheten. Två har lett till åtal.

Samtidigt uppger en ny undersökning att 2,5 procent av barnen i Sverige inte känner att de får välja sin framtida partner.

– De här fallen är svåra att leda i bevis. Sedan är det svårt att få information från länderna där äktenskapen ofta ingås, säger säger Jim Westerberg, kammaråklagare på Utvecklingscentrum Göteborg.

Från 2015 till och med augusti i år så har 171 misstankar om äktenskapstvång inkommit till åklagarmyndigheten.

I 127 fall har förundersökningen lagts ner.

Två av fallen har lett till åtal.

Enligt kammaråklagare Jim Westerberg som arbetar på Utvecklingscentrum Göteborg med frågor som rör bland annat tvångsäktenskap så är ärendena svåra att leda i bevis – vilket gör att så få av fallen leder till åtal.

– Man är ofta begränsad till det man kan få fram här i Sverige. Ofta är det målsäganden som berättar om detta och ingen annan stödjer hennes berättelse, säger Jim Westerberg.

Vill kunna omhänderta pass

Just nu pågår en utredning tillsatt av regeringen gällande möjligheten att omhänderta pass eller utfärda reseförbud om man misstänker att en person kan vara påväg att giftas bort mot sin vilja.

– När det finns en påtaglig risk eller indikationer på att en person med anknytning till Sverige kan komma att tvingas ingå äktenskap eller utsättas för könsstympning så är det av största vikt att en resa med det syftet kan förhindras, säger Jim Westerberg.

Fram tills augusti i år så har 60 ärenden om misstänkta äktenskapstvång inkommit till åklagarmyndigheten, en ökning om man jämför med de 34 stycken som inkom under år 2015.

– Jag tror att det handlar om kunskapen att det överhuvudtaget är ett brott. Det tar tid innan alla känner till det och att man jobbar med den ute på myndigheter, socialen och skolor, säger Jim Westerberg.

Samtidigt så menar Westerberg att kunskapen om hedersrelaterad brottslighet överlag behöver förbättras.

– Det finns väldigt duktiga personer ute på myndigheterna, men den kunskapen behöver komma till fler personer, alla behöver ha mer vetskap om detta för att kunna identifiera problemen, säger han.

Många får inte välja partner

Enligt en ny rapport från Stiftelsen Allmänna Barnhuset gjord på uppdrag av regeringen visar att många barn känner att de inte får välja sin framtida partner.

Av drygt 4 700 tillfrågade barn så svarade 2,5 procent av barnen att de inte känner att de själva får välja vem de ska gifta sig med i framtiden.

– Vi vet att det finns ärenden där personer förts ut ur landet mot sin vilja och många av de barnen vet vi inte ens vart de finns i dag, säger Juno Blom, nationell utvecklingsledare på länsstyrelsen i Östergötland.

Av de barn som känner att de inte får välja sin framtida partner uppger dessutom 88 procent av dem att de varit utsatta för våld.

– Därför är det viktigt att man utreder om det finns andra brott som det här barnet varit utsatt för, om det är svårt att komma åt äktenskapstvånget. I stället kanske man kan komma åt andra saker som inte är tillåtet. Och mot bakgrund av den här siffran så säger det att det inte vore så konstigt om det skulle vara så, säger Juno Blom.

Giftes bort med sin kusin

I veckan kommer en dom gällande äktenskapstvång där en ung kvinna misstänks ha blivit bortgift mot sin vilja med en kusin i irakiska Kurdistan i somras.

Den unga kvinnan larmade till organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime när hon befann sig i Kurdistan och organisationen larmade i sin tur polisen.

Enligt åtalet så har pappan till kvinnan misshandlat henne när hon motsatte sig äktenskapet med kusinen och väl på plats så togs hennes pass och telefon ifrån henne. Enligt åtalet så var syftet med tvångsgiftermålet att återupprätta familjens heder. Båda föräldrarna till flickan står åtalade och nekar till brott.