Polisen köpte pr för 25 miljoner - mejl till Primes vd väcker frågor

Publicerad 2016-05-17

Polisen köpte pr-tjänster för 25 miljoner av pr-byrån Prime, som vann upphandlingen.

Nu visar det sig att polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal och Primes vd Markus Gustafsson hade mejlkontakt långt innan upphandlingen ens påbörjats.

– Man frågar sig om Prime haft med utformningen av upphandlingen att göra på ett sådant sätt att kravspecifikationen har styrts just mot Primes lösningar, vilket vore lagvidrigt, säger Christina Möll, sakkunnig i upphandlingsjuridik.

När Polismyndigheten för några år sedan skulle genomgå en stor omorganisation skapades den så kallade Genomförandekommittén, som formellt hörde under justitiedepartementet. Till den rekryterades, bland andra, Mats Paulsen som kommunikationsansvarig från Pr-byrån Prime i mars 2013.

Ett av kommitténs ansvarsområden var att utse nya chefer för Polismyndigheten – däribland en ny kommunikationsdirektör.

Det jobbet fick Unni Jerndal, tidigare kollega med Mats Paulsen på TV4.

66 sökande

Sammanlagt hade 66 personer sökt tjänsten som kommunikationsdirektör. 65 av dem skickade in en formell ansökan, ett brev och ett CV. Men Unni Jerndal skickade bara ett mejl, tre månader efter att ansökningstiden gått ut: "Jag ansöker härmed till tjänsten som chef för nationella kommunikationsavdelningen vid den nya Polismyndigheten".

En vecka senare kom ett pressmeddelande från kommittén, där det stod att Unni Jerndal föreslagits, och rekommenderades, som ny kommunikationsdirektör.

Enligt pressmeddelandet hade Unni Jerndal då "testats, intervjuats och referenser tagits."

Pressmeddelandet var undertecknat av Mats Paulsen, i egenskap av kommunikationsansvarig för Genomförandekommittén.

Såväl Mats Paulsen själv, som kommitténs ordförande Thomas Rolén förnekar dock att Paulsen haft något med rekryteringen av Unni Jerndal att göra.

Upphandling av kommunikationstjänster

Den 1 januari 2015 tillträdde Unni Jerndal formellt som kommunikationsdirektör, i samband med att den nya organisationen trädde i kraft.

I mars samma år lade Polismyndigheten ut en anbudsförfrågan angående en extern "upphandling av strategiska kommunikationstjänster", efter ett beslut av Unni Jerndal - trots att Polisen har en av myndighetssveriges största egna kommunikationsavdelningar.

Underlaget för anbudet togs fram av en upphandlingshandläggare i nära samarbete med kommunikationsavdelningen, där Unni Jerndal alltså är chef.

I maj var upphandlingen klar. Som vinnare – av sju inskickade anbud – stod pr-byrån Prime.

Dit hade Mats Paulsen återvänt ungefär samtidigt som anbudet lades ut.

Upphandlingen som Prime vann kritiserades i pr-branschen. Det påstods bland annat att anbudsförfrågan var utformad för att passa Prime.

– Rykten är rykten och fakta är fakta. I förfrågningsunderlaget och tilldelningsbeslutet kan man ta del av fakta, sa kommunikationsdirektör Unni Jerndal i en intervju med tidningen Dagens Opinion med anledning av kritiken.

Skickade mejl innan upphandlingen

Nu kan Aftonbladet avslöja att Unni Jerndal redan den 18 februari 2015, nästan en månad innan upphandlingen inleddes, skickade ett mejl till Primes vd Markus Gustafsson med rubriken "Strategi och plan förändringskommunikation".

"Markus

Finns det redan ett utkast på strategisk plan?

Ser gärna den.

Bästa

Unni"

Hon skickade det från sin jobbmejl, och fick svar samma kväll:

"Nej, det finns det inte. Vi ska jobba med den på fredag.

Bästa h

Markus".

Samma formulering

Unni Jerndal skickade alltså ett mejl till Primes vd, där hon frågar om ett utkast på en "strategisk plan", nästan en månad innan upphandlingen av "strategiska kommunikationstjänster" inleddes.

Formuleringen i rubriken till mejlet, "Strategi och plan förändringskommunikation", återkommer dessutom senare i Polisens anbudsförfrågan, där de två största posterna avser just "Strategisk rådgivning" och "Förändringskommunikation".

Prime vann upphandlingen, värd runt 25 miljoner, och i dag har vd Markus Gustafsson en egen plats i polishuset.

Christina Möll är sakkunnig i upphandlingsjuridik. Hon säger att mejlkontakten mellan Unni Jerndal och Markus Gustafsson väcker flera frågor.

– Det låter som att det kan brista i likabehandlingspricipen, vilket är en grundbult i Lagen om offentlig upphandling. Har Prime varit med och utformat upphandlingens krav på ett sådant sätt att det matchar Primes lösningar strider det mot lagen. Jag sätter definitivt frågetecken kring det.

Hon säger att det, generellt inom myndigheter, ibland finns en nonchalans inför reglerna.

– Det är som att de, i sådana fall, säger: "Vi står över lagen".

"Överlämning"

Birgitta Dunér är tillförordnad kommunikationsdirektör på Polismyndigheten då Unni Jerndal är sjukskriven.

– Som jag uppfattat det är Unni Jerndals mejl en fråga kring en plan som ingick i en överlämningen som vi fick från Genomförandekommittén i samband med att deras arbete avvecklades.

Men Genomförandekommitténs arbete hade ju vi det här tillfället upphört?

– Ja, men det måste ju vara en viss överlämning.

Ann-Cathrine Wikström var kanslichef på Genomförandekommittén, och den som skötte avtal och upphandlingar.

– Vi hade inget avtal, varken med Gullers eller Prime som sträckte sig in i 2015, säger hon.

– Efter sista december 2014 var ju vi klara, sedan var jag och Thomas Rolén kvar för arkivering och slutrapport.

I februari skrev polisens kommunikationsdirektör ett mejl till Primes vd angående en strategisk plan. Polisen hävdar att den kontakten gällde Genomförandekommitténs överlämning.

– Men vi hade inget sådant avtal. All verksamhet upphörde i december 2014, säger Ann-Christine Wikström.

Hade Genomförandekommittén någonsin något avtal med Prime?

– Nej. Vi hade ett avtal med Gullers. Men vi har inte gjort några utbetalningar eller haft några avtal med dem efter sista december 2014.

"Prime var underleverantör"

Aftonbladet kontaktar Birgitta Dunér på Polismyndigheten igen.

Genomförandekommittén säger att något avtal om det ni beskriver inte funnits?

– Det vi pratade om var ju en överlämning, för det uppdrag Prime har haft för Genomförandekommittén.

Prime har inte haft något uppdrag för Genomförandekommittén.

– Nej, men Gullers kanske har haft, eller hur? Och Prime var en underleverantör till dem. Och precis som jag sa förra gången har vi uppfattat det här som en överlämning av det arbetet som gjordes för Genomförandekommittén.

Vad Unni Jerndal efterfrågar i sitt mejl är "ett utkast på strategisk plan", det är väl ingen överlämning, och det uppdrag de har haft för Gullers avslutades en och en halv månad innan mejlet skickades.

– Det kan jag inte uttala mig om, men som jag sagt till dig så uppfattade vi det som en "överlämning".

Polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal skriver alltså ett mejl till Primes vd och efterfrågar "ett utkast på strategisk plan". Polisen menar att det handlade om en överlämning från Genomförandekommittén, trots att den var nedlagd sedan sex veckor, och inga fakturor från vare sig Prime eller Gullers har skickats till Genomförandekommittén för arbete efter den 31 december 2014.

– Som jag har förstått det är det inte helt ovanligt att slutleverans kommer efter det att man betalt slutfakturan.

Men det som efterfrågas är ju ingen "slutleverans" utan "ett utkast till strategisk plan"?

– Vi har uppfattat det som en överlämning. Jag kan inte ge dig något annat svar. Det är så vi sett på saken.

Miljoner för kommunikation

I november och december 2015 skickade Prime de första fakturorna till Polismyndigheten för sitt arbete.

De uppgick till cirka 4 miljoner kronor och avsåg bland annat ”Omvärldsbevakning” och ”Ny utformning av årsredovisning”.

För arbete i januari månad i år fakturerade Prime Polismyndigheten 1,1 miljoner kronor.

ANNONS