Södermannen kan snart bli fri

Av: Jill Sjölund

Publicerad:
Uppdaterad:

Sanna: ”Rädd för att han ska söka upp mig”

1 av 3 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
Sanna var 14 år när hon våldtogs av Södermannen. Snart kan han släppas fri. ”Jag är rädd för honom. Rädd för att han ska söka upp mig”, säger hon.

Sanna var 14 år när hon våldtogs av Södermannen.

Han har kallats en av Sveriges värsta våldtäktsmän med mer än 20 offer.

Snart kan han släppas fri.

– Det är hemskt att han släpps efter så kort tid. Jag är rädd för honom. Rädd för att han ska söka upp mig, säger Sanna som i dag är vuxen.

Sanna, som egentligen heter något annat, var bara ett barn första gången hon träffade John Svahlstedt, då 63 år gammal, utanför McDonalds. Han ställde sig och pratade med henne och hennes kompis medan de väntade på bussen. Svahlstedt föreslog att de skulle röka ”maja”. Flickorna visste inte vad det var. De sa nej.

Hon igenom en tuff period i sitt liv, mådde dåligt.

Snart sprang de på varandra igen, de började prata. Sanna fick hans nummer och han började köpa cigaretter och alkohol till henne.

”Vågade inte säga nej”

Hon var fortfarande bara 14 år när de hade sex för första gången.

– Jag ville inte, men jag vågade inte säga nej. Jag hatade det. Jag blev så äcklad, säger Sanna.

– Jag var bara ett barn. Jag fattade inte vad det var som hände. Jag var så liten.

Övergreppen fortsatte. Så småningom berättade Sanna för en socialsekreterare som polisanmälde. 2013 dömdes John Svahlstedt till fyra års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn.

– Nu när jag är äldre och tänker tillbaka och förstår vad det var han gjorde mot mig så blir jag så äcklad. Jag förstår inte att han kunde få utnyttja mig så, säger Sanna.

Först efter att domen fallit fick hon reda på vem John Svahlstedt egentligen var. Att det var han som kallades Södermannen – en av Sveriges värsta våldtäktsmän.

På 70-talet dömdes han för att maskerad och knivbeväpnad ha smugit sig in till och våldtagit eller försökt att våldta 14 kvinnor i Göteborg. Efter två år i fängelse släpptes han fri. På 80-talet upprepade han sina brott och dömdes för ytterligare 12 fall, då i Stockholm. Den gången fick han rättspsykiatrisk vård.

Kan bli fri i september

Enligt ett strafftidsbeslut från Kriminalvården kan Södermannen bli villkorligt frigiven i september.

– Det är dåligt att han redan släpps, säger hon.

– Han kunde byta humör så snabbt, det var som att vända på handen. Plötsligt gick han från snäll till rasande när jag gjorde något han inte tyckte om.

Sanna har ansökt om kontaktförbud, och fått det. ”Det finns på grund av särskilda omständigheter risk att Svahlstedt, John kommer begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera Sanna”, skriver åklagarmyndigheten i sitt beslut.

Sanna har gått vidare med sitt liv, hon studerar, har en pojkvän och drömmer om att jobba med musik. Men hon kan aldrig glömma det Södermannen utsatte henne för.

– Jag är rädd för honom, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN