Misstänks ha försökt köra ihjäl svärfar – hot om romsk rättegång

Orden efter dådet: ”Betala 100 000 och håll din mun stängd”

Publicerad 2022-09-03

Kvällen började med ett barnkalas – och slutade i ett brutalt bildåd.

Under fredagen häktades en man misstänkt för att ha försökt döda sin egen svärfar, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Efter det misstänkta mordförsöket i Västerås har det kommit påtryckningar om en romsk rättegång – precis som i fallet med den ihjälkörda mamman i Göteborg.

Polisen larmades till en adress på Skallberget i Västerås kvällen den 13 augusti. En man i 40-årsåldern hade blivit påkörd med flit, enligt misstankarna.

– Han skadades allvarligt men inte livshotande, säger kammaråklagare Anna Elmlöv.

Efter en stor polisinsats med helikopter och hundpatrull kunde bilen hittas dumpad i området. Fordonet spårsäkrades av tekniker.

Brottsmisstankarna riktades mot en 25-årig man som enligt romsk sed är gift med offrets dotter, enligt uppgifter till Aftonbladet. Han anhölls i sin frånvaro och efterlystes misstänkt för mordförsök.

I tisdags kunde polisen fånga in mannen, som sedan tidigare är känd av rättsväsendet för brott av mindre allvarlig karaktär.

– Det var en aktiv insats och vid ett planerat tillfälle som man grep honom, säger Anna Elmlöv.

På fredagen häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

– I nuläget kan jag enbart meddela att han förnekar brott, säger advokat Olof Bexell.

Hot om romani kris

Enligt uppgifter till Aftonbladet tros en långvarig familjekonflikt ligga bakom dådet. Tidigare på kvällen ska både den misstänkte gärningsmannen och brottsoffret ha varit på ett barnkalas i närheten.

Och även efter dådet har konflikten fortsatt.

Släktingar till den skadade mannen vill att fallet ska tas upp i en romani kris, en romsk domstol. De vill att den misstänkte gärningsmannens familj ska böta för det som skett. En romani kris är en gammal tradition där romer löser konflikter. Rättssystemet tillämpas inom vissa, men långt ifrån alla, av de romska grupper som finns i Sverige.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har en inledande förhandling, en så kallad ”stängd kris”, hållits mot den häktades pappa. Där ska en så kallad krisinatori, en jurymedlem i romska rättegångar, ha krävt den anhörige på 100 000 kronor. Pengarna ska gå till brottsoffret. Påtryckningen kan jämföras med en förlikning, för att undvika en större rättegång inför publik.

”Du ska inte vrida mina ord”

I en livesändning nyligen på Facebook berättar ”jurymedlemmen” själv om betalningskravet, som han menar att den misstänktes pappa avvisat. Mannen riktar sig direkt till den misstänktes pappa:

– Jag ville dig väl, men det förstår du inte. Vill du ha öppen rättegång (kris) så kommer du bli dömd till 400 000 till 600 000 kronor, förstår du det? Så är det bara punkt slut, så spela inte dum! Betala de 100 000 kronorna till NN (offret reds. anm.) och håll din mun stängd. Och spela inte någonting, säger mannen i videon.

Tonen i videon är hotfull.

– Du ska inte vrida på mina ord, att jag ljuger om det som sagts. För då får du med mig att göra och det menar jag verkligen, säger mannen.

Åklagaren säger, på fråga om hon känner till inläggen i sociala medier:

– Det finns utredare som utreder även sådant som sker över internet. Men hur det påverkar i utredningen eller vad jag gjort för bedömning, det får vi se.

Koppling till bilattacken på Hisingen

Det aktuella fallet är det andra på kort tid som har skakat om det romska samhället i Sverige och väckt debatten om parallella rättssystem. Flera partier har kommit med lagförslag om att förbjuda utomrättsliga rättegångar.

Efter det uppmärksammade bilmordetHisingen i Göteborg i slutet av juli, där två bröder misstänks ha kört ihjäl sin mamma, framkom att det före dådet hållits en romsk rättegång. Aftonbladet har tidigare berättat om att hoten fortsatt även efter mordet. Ekonomiska krav har riktats mot familjen till den man som skadades, men överlevde, på Hisingen.

Den ”jurymedlem” som uttalade hoten är samme person som nu gör påtryckningar mot de inblandade i Västeråsdådet.

– Det är något som utredarna får titta på och inget som jag kan kommentera. Det är en rättsprocess som sker och vad som sker på sidan om har inget med polisens förundersökning att göra, säger Anna Elmlöv.

Aftonbladet har utan resultat sökt ”jurymedlemmen”. Även offrets biträde har försökt nås för en kommentar.