Åklagarens teori: Skulle hämnas i gubbmask

Av: Linda Hjertén, Sara Cosar

Publicerad:
Uppdaterad:

Hovrättens dom föll i dag

1 av 5

26-åringen maskerade sig som en gammal man och beväpnade sig med ett jaktgevär.

Åklagaren tror att planen var att mörda en annan man och att motivet var hämnd.

Men i dag kom hovrättens dom: mannen frias för förberedelse till mord.

Den 22 april fick polisen flera samtal om att en man i en "gubbmask" setts sitta i en bil och spana mot en fastighet i Järfälla.

När patrullen kom till platsen gav sig mannen i gubbmask av.

Friade för mord

Polisen tog upp jakten och under efterföljandet kastade mannen i mask ut en skarpladdad pistol ur fönsterrutan innan han kunde stoppas på en påfart till E18. Han var då iklädd en silikonmask föreställande en gammal man och en skyddsväst. I hans bil fann man ett gevär med kikarsikte.

När man senare gjorde en husrannsakan hos den 26-årige mannen fann man förutom narkotika i hans lägenhet även i hans trapphus vapen och en lapp med anteckningar om personer som tidigare friats för ett mord i Sollentuna i november 2014.

Den 32-årige mannen som då mördades var inte bara bästa vän med den 26-årige mannen, 26-åringen har själv beskrivit mannen som sin familj och sagt att han tog mordet hårt. Anteckningarna på lappen innehöll information om männen som friats för mordet: deras adresser, deras registreringsnummer, hur dags de hämtade barn från skolan.

Hämndmotiv

I huset, som 26-åringen satt utanför den 22 april beväpnad och maskerad, bor en man som inledningsvis var misstänkt för medhjälp till mordet på 32-åringen.

Åklagaren tror därför att planen var att mörda och att motivet var hämnd:

– Han hade sökt adressen på den här mannen i bostadsområdet och när man gjorde husrannsakan hemma hos honom påträffades papper med adresserna till de två som blev frikända, därför ansåg jag att han antagligen hade hämndmotiv att göra mannen i bostadsområdet illa på ett eller annat sätt, säger kammaråklagare Yngve Rydberg.

Vad hade hänt om han inte blivit gripen?

– Antagligen att han hade försökt skada den här killen, det är ju det jag påstår, att han förberedde mord eller att skada honom.

Friades i tingsrätten

Mannen dömdes i tingsrätten till två och ett halvt års fängelse för bland annat grovt vapenbrott, narkotikabrott och urkundsförfalskning – men friades för förberedelse till mord.

26-åringens egen förklaring till varför han befann sig utanför huset den där dagen i april var att han var där för att "ställa in" geväret åt en person han inte vill namnge.

Tingsrätten ansåg att förklaringen var osannolik men att det inte gick att dra några säkra slutsatser om varför han befann sig i området, beväpnad och maskerad.

26-åringen dömdes även för ett grovt vapenbrott från mars 2015. Han greps då i Solna och i en bil hittades en handgranat och två pistoler.

När hovrättens dom i dag föll fastställde de tingsrättens dom.

Hovrätten skriver att den är övertygad om att mannens avsikt med sitt besök i området inte kan ha varit annan än att begå brott mot mannen som bodde där. Utredningen ger dock inte något säkert stöd för att han hade hade beslutat sig för att skada mannen, än mindre att beröva honom livet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN