”Jag är ett komplement till polisen”

Publicerad 2017-09-25

Hashem Ali Khan är imam och van att lösa problem. Han ser sig som ett komplement till polisen.

– Jag har hjälpt till att lösa konflikter i Malmö, i Göteborg och i andra städer också, säger han till Aftonbladet.

Hashem Ali Khan.

LÄS OCKSÅ:
GRANSKNINGEN: Så kontrollerar familjen en hel förort
Familjen Ali Khans överhuvud: ”Jag hjälper polisen”
200 anmälningar – på två år

Hashem Ali Khan berättar att polisen flera gånger vänt sig till honom för att få stopp på brottslighet och för att be honom medla i konflikter. Till exempel när han åkte till Malmö och lyckades medla i en släktfejd där två falanger sköt på varandra. Han säger att han inte fick betalt.

– Polisen betalade inte ens bensinen till Malmö, säger han.

Även i Göteborg har polisen kommit till honom och andra i släkten och bett att de ska se till att brott ska upphöra. Och de har upphört.

– Jag tar inte polisens roll. Jag hjälper polisen, säger Hashem Ali Khan.

Men berättar du vilka det är som har gjort brotten?

– Nej, det är polisens jobb. Jag är ingen golare, säger han.

Hashem Ali Khan ser inget problem i att lösa konflikter eller uppkomna situationer. Han tycker att polisen ska göra sitt jobb och menar att han har en helt annan uppgift, där hans jobb snarare är ett komplement, enligt honom själv. Han förklarar:

– Till exempel om det finns två familjer där det har blivit missförstånd. Då går jag in och gör fred innan det har utvecklat sig till något större och till ett blodbad, berättar han.

Men där tänker jag då som svensk, och uppvuxen här, ska inte polisen lösa sånt?

– Polisen löser inte de här problemen på samma sätt. De vill inte ge samma typ av hjälp utan de vill gå vidare med det och det ska bli rättegång och folk ska träffas flera gånger och det löser inget utan det blir bara värre. Folk i såna situationer blir bara obekväma av att sitta på rättegång och anklaga varandra. Jag kommer i stället med lösning direkt, så att problemet är löst och sen går jag hem.