Stor protest mot nazister i Almedalen

Av: Jonathan Jeppsson, Matilda Wennerholm, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera hundra människor tågade genom Visbys gator i en protest mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Flera ministrar deltog i marschen, bland annat Alice Bah Kuhnke (MP).

– Nu är det tid att ställa sig upp, och protestera och höja sin röst, inte bara tyst säga nej, säger hon.

1 av 5 | Foto: BJÖRN LINDAHL

Mångfaldsparaden är ett återkommande inslag under Almedalsveckan. I år har arrangemanget blivit extra uppmärksammat eftersom paraden fått byta tid på grund av att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fått tillstånd att hålla tal.

Paraden avgick klockan 14 och flera ministrar valde att delta.

– Jag väljer att gå med just i dag särskilt eftersom vi har nazister här. De ska ständigt motarbetas, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

När paraden passerade NMR:s tält hade runt 30 av deras medlemmar ställt upp sig på rad. De skrek slagord som ”ut med packet”, ”leve nationalsocialismen” i en mikrofon.

Stå upp för alla människors lika värde

De som tågade i mångfaldsparaden svarade med att ropa ”leve kärleken” och ”inga rasister på våra gator”.

Paraden omgärdades av ett stort säkerhetspådrag med ett mycket stort antal poliser, både civilklädda och uniformerade. Det blev dock inga sammandrabbningar mellan grupperna.

– Vi lever i en tid där vi behöver stå upp för alla människors lika värde om och om igen. Det är inte bara här i Visby som det går nazister på gatorna, de finns lite överallt, säger Alice Bah Kuhnke.

Nazisterna borde inte fått plats

Även MP:s språkrör Gustav Fridolin gick i tåget.

– Det här känns särskilt viktigt när nazister tvingar bort andra från ön. Nazisterna borde inte fått en plats här, säger han.

Flera hundra människor deltog i paraden, exakt hur många hade arrangörerna ingen uppgift om. Men med tanke på att NMR fått tillstånd att vara med på Almedalsveckan räknade de med stort deltagande.

– I år kommer det bli större än det någonsin har varit, det är jätteroligt, säger Olof Lindqvist, styrelseledamot RFSL Gotland.

Vad vill ni få fram med manifestationen?

– Vi vill få fram att vi inte ska bli tystade av antidemokratiska rörelser, utan manifestera för mångfald, för kärlek, för mänskliga rättigheter,

Publicerad:

LÄS VIDARE