Valet 2018

Löfven inför landsbygdsriksdagen: ”Har varit för mycket Stockholmsfixering”

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Nu drabbar partiledarna samman om landsbygden – i Örnsköldsvik.

Det är hemmaplan för statsminister Stefan Löfven, som under mandatperioden har besökt 91 kommuner och alla län i Sverige.

– Det har varit alldeles för mycket Stockholmsfixering, jag är väldigt stolt över vår huvudstad, men hela landet ska räknas, säger han.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik samlar i helgen alla partiledare utom en, endast Ebba Busch Thor (KD) uteblir. Partiet skickar i stället sin landsbygdspolitiska talesperson Magnus Oscarsson.

Bakom arrangemanget, som sker vart annat år sedan 1996, står organisationen ”Hela Sverige ska leva”.

Löfven åker ”hem”

För statsminister Stefan Löfven (S) blir det som att åka ”hem” när han lämnar Sagerska huset i Stockholm för Örnsköldsvik. Tillsammans med hustrun Ulla har han sedan länge ett sommarhus i området.

– Hela Sverige är viktigt. Det har varit alldeles för mycket Stockholmsfixering. Jag är väldigt stolt över vår huvudstad, det har vi alla all anledning att vara, men det är hela landet som ska räknas. Det är därför vi har lagt om politiken till en hela landet-politik och då är det viktigt att också vara med på landsbygdsriksdagen, säger Löfven.

Stefan Löfven och hans ministrar har rest runt i landet under mandatperioden. Det har funnits en uttalad målsättning om att alla kommuner ska ha fått besök av en S-minister senast våren 2018.

Det målet är nu nått, slår Löfven fast.

– Det kan vi pricka av nu, säger han.

Inte sett statsministern sedan 1955

Statsministern menar att ministrarna under resorna har varit i kommuner som aldrig tidigare haft besök av ett statsråd. Men också sådana där det gått många år sedan senast.

– Själv har jag besökt kommuner där man senast haft besök av en statsminister 1955, säger han.

Löfven framhåller att resorna har varit viktiga för regeringens arbete. Under öppna möten, företags- och verksamhetsbesök har ministrarna fått utbyta tanka med människor runt om i landet om vilka behov, utmaningar och möjligheter man ser.

– Det är inte så att landsbygden har annorlunda behov men lösningarna kan behöva vara annorlunda. Du måste kunna bo, arbeta, ta dig fram, ha tillgång till bredband, välfärds- och samhällsservice även på landsbygden.

Stefan Löfven själv har varit en av de flitigaste resenärerna i regeringen. Under mandatperioden har han besökt samtliga län i Sverige och 91 kommuner, 68 av dessa sedan januari förra året.

Mest av alla det senaste 1,5 året har dock landsbygdsminister Sven-Erik Bucht rest. Han har besökt 80 kommuner.

Kristersson: Lika för alla - var du än bor

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, själv bosatt i Strängnäs, är också positiv till åka ut i landet och diskutera landsbygdsfrågor.

– Väljarna förtjänar en seriös debatt om hur hela Sverige ska utvecklas. Jag vill diskutera hur vi förbättrar förutsättningarna för att leva, arbeta och driva företag på landsbygden, säger han.

– Sverige ska vara ett land med rättigheter, skyldigheter och möjligheter som är lika för alla. Oavsett var man bor.

Även Sverigesdemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, bosatt i Sölvesborg, tycker att landsbygdsriksdagen är ett mycket bra initiativ.

– Det lyfter in landsbygdsperspektivet i valrörelsen på ett väldigt tydligt sätt. Jag reser ofta runt i landet, men det är inte så ofta sådana här partiledardialoger och debatter sker utanför Stockholm, säger Åkesson.

Och tillägger:

– Hela Sverige ska leva och då är landsbygdsfrågorna väldigt viktiga.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


S-ministrarna som har besökt flest kommuner i Sverige mellan första januari 2017 och första maj 2018.

1. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, 80 kommuner

2. Statsminister Stefan Löfven, 68 kommuner

3. Närings- och innovatonsminister Mikael Damberg, 47 kommuner

4. Socialminister Annika Strandhäll, 39 kommuner

5. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, 33 kommuner

Källa: Statsrådsberedningen


Det här är Landsbygdsriksdagen

• Bakom Landsbygdsriksdagen står Riksorganisationen Hela Sverige ska leva och deltar gör landsbygdsaktivister, politiker och tjänstemän. De flesta av deltagarna ingår i olika utvecklingsgrupper inom byarörelsen.

• Landsbygdsriksdagen har arrangerats av Hela Sverige ska leva sedan 1989, vartannat år sedan 1996.

Källa: Landsbygdsriksdagen.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Stefan Löfven

Örnsköldsvik

Landsbygdspolitik

Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson