Alliansbråk efter KD-krav: ”Helt uteslutet”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kristdemokraterna kräver jämställdhetsposten i en ny alliansregering.

Det väcker ont blod i andra delar av den det borgerliga samarbetet - och bråk inom Alliansen.

– Att Ebba Busch Thor skulle få den ministerposten är uteslutet. Det är 2018, inte 1918, säger en källa med insyn inom Liberalerna.

Tidigare under måndagen avslöjade Aftonbladet att Kristdemokraterna kommer att kräva att få posten som jämställdhetsminister om det bildas en ny alliansregering efter söndagens val. Flera uppgiftslämnare bekräftade uppgifterna.

– Det har diskuterats i partiledningen och det är absolut så att det är en av de ministerposter som vi vill ha, säger en källa med insyn.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
KD:s krav om posten som jämställdhetsminister får kritik inifrån Alliansen.

Ebba Busch Thor kommenterade senare uppgifterna.

– Alla sådana diskussioner är något vi får ta efter ett val om vi får chansen från väljarna att bilda regering, säger hon.

I den förra alliansregeringen hade KD ansvar för sjukvården, äldre- och barnpolitiken samt bostadspolitiken. Men denna gång vill man också bryta ny mark. Partiet vill att den nya sorts feminism som partiledaren Ebba Busch Thor lyft ska få stort inflytande framöver.

”Det är uteslutet”

Men nyheten har inte gjort alla glada. Inom Liberalerna, som hade ansvar för frågan 2006–2014 och som är starkt profilerade inom jämställdhet, väcker den ilska - bara några dagar före valet.

– Att sätta Ebba Busch Thor som jämställdhetsminister är ju som att utse Jonas Sjöstedt till finansminister, säger en L-källa med insyn.

Enligt vad Aftonbladet erfar är det inom Jan Björklunds parti helt uteslutet att låta KD ta hand om ansvaret för jämställdhetsfrågorna i en ny alliansregering.

– Att Busch Thor skulle få den ministerposten är uteslutet. Det är 2018, inte 1918, säger en källa.

Liberalerna och Kristdemokraterna är djupt oense i flera delar av politiken som rör jämställdhet. Medan L röstade med regeringen i frågan om en tredje månad vikt för pappan i föräldraförsäkringen, vill KD slopa kvoteringen helt. Medan Busch Thors parti är för vårdnadsbidraget, är L kraftigt emot.

Från KD-håll reagerar man kraftigt på de hårda orden från Liberalerna.

– Det är nästa skrattretande när ett parti som kallar sig Liberalerna blir så provocerade av att något vill driva en frihetlig familjepolitik att de börjar ställa ultimatum, säger en källa med insyn.

Skyttedal: ”Vissa liberaler vill lämna in en skilsmässoansökan”

En som också är mycket upprörd över L:s agerande är KD-profilen Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping och partistyrelseledamot.

– Det här är ett allvarligt brott mot de koder som ju har gällt för hela allianssamarbetet under alla år. Man bryter mot en helig princip att inte ställa den här typen av ultimatum. Det har varit en princip sedan Alliansen bildades, det här är jätteallvarligt.

– Jag tycker att det är väldigt speciellt att man jämför oss med Vänsterpartiet och hänvisar till att vår politik hör hemma i tiden innan kvinnlig rösträtt infördes, säger hon.

Skyttedal fortsätter:

– Det är lite svårt att tolka det här som annat än att vissa liberaler vill lämna in en skilsmässoansökan.

Hon tror att L ser frågan som sin egen i en alliansregering.

– Men de borde de inte göra. Deras jämställdhetspolitik har noll förankring hos verkligheten. Den har inte stöd av borgerliga väljare, eller ens väljare i allmänhet. En bred majoritet vill inte ha en kvotering av föräldraförsäkringen eller andra pekpinnar. Familjerna vill inte ha deras klåfingriga feminism.

Publicerad:

LÄS VIDARE