Sabuni förstår ilskan men fördömer folksamling under pandemin

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni välkomnar den folkliga vrede mordet på George Floyd, som kvävdes till döds av polis i USA, väcker.

Men hon tycker det är fel att visa sin avsky för rasism – med en stor demonstration under pandemin.

– Jag förstår verkligen dessa människors ilska, jag känner den själv också, men nu är inte rätt att träffas på det sätt som skedde i går, säger Sabuni.

Tusentals människor deltog i går i den stora Black lives matter-manifestationen mot rasism i Stockholm.

Tillståndet omfattade 50 personers närvaro, till följd av den pågående coronapandemin.

”Det mest fruktansvärda”

Nyamko Sabuni, som kom till Sverige från Burundi som tolvåring och har länge kämpat mot rasism. Hon var tidigare integrationsminister och är medgrundare och före detta projektledare i Afrosvenskarnas riksorganisation.

Deltog du?

– Nej, jag skulle inte medverka i en demonstration under pandemin.

Bakgrunden till demonstrationen är den svarte man i USA, George Floyd, som dödades vid ett polisingripande. Han kvävdes till döds trots att han upprepade gånger sa att han inte kunde andas.

Händelsen fångades på film och har väckt avsky runt om i världen.

– Det är det mest fruktansvärd jag har sett, säger Sabuni.

– Kvävd till döds på öppen gata, så länge och så medvetet. Mord är alltid mord, men det här bygger upp en helt annan känsla i mig och hos många andra. Han är inte den första som mördas men på det sätt det gick till.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni välkomnar det folkliga engagemang mordet på George Floyd väcker.
Foto: Björn Lindahl
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni välkomnar det folkliga engagemang mordet på George Floyd väcker.

Risk för ökad smitta

Nyamko Sabuni slår fast att hon förstår att människor känner ilska och vill visa sin avsky. Hon känner samma känslor själv, påpekar hon.

– Varje gång rasismen visar sitt fula tryne måste vi alla reagera och agera. Och det är vad de här ungdomarna i Stockholm försökte göra. Men jag måste också säga att man måste tänka till och just nu visa sitt engagemang på ett annat sätt, säger hon.

Enligt L-ledaren finns det en risk att deltagare vid demonstrationen har blivit smittade av coronaviruset – och därmed kan riskera att öka smittspridningen i Stockholm.

– De riskerar att smitta sina anhöriga, det kan vara äldre och anhöriga med andra underliggande sjukdomar. Det är livsfarligt.

Var det aningslöst att tro att det bara skulle komma 50 personer?

– I en sådan här fråga, där många människor reagerar, är det konstigt att tro att bara 50 ska dyka upp. Det är klart att många delar de starka känslor den som ordnar manifestationen har.

Rasism grunden för engagemanget

Även om Nyamko Sabuni fördömer den stora folksamling som blev, är hon positiv till engagemanget. Man borde dock ha valt ett annat sätt, menar hon.

– Man kan visa sin kamp med hjälp av tekniken, genom sociala medier. Och det finns säkert något teknikbolag som hade kunnat samordna en manifestation där människor syns också med sitt ansikte.

Sabuni slår fast att hennes eget engagemang har grund i att vilja bekämpa rasism.

Har du själv drabbats?

– Jag vill faktiskt inte prata om mina privata upplevelser, men jag gick in i politiken på grund av rasismen. Det handlade då om Gerard Gbeyo som blev mördad av nynazister i Klippan 1995. 1996 blev jag medlem i Liberalerna (Folkpartiet). Hela min politiska kamp har handlat om att bekämpa rasism, arbeta för inkludering och avskaffa utanförskap.

Foto: Björn Lindahl
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE