Sabuni sågar regeringens coronaarbete: Ett misslyckande

Stor intervju med L-ledaren om dödstal, testning och opinionssiffror

Publicerad 2020-06-05

Nyamko Sabuni (L) sågar Stefan Löfven och hans ministrars arbete i coronakrisen.

Hon tycker att misslyckandet är uppenbart – med över 4 500 döda.

– Regeringen har misslyckats, inte så mycket på grund av sin strategi utan mer för sin oförmåga att verkställa den, säger hon.

Relationen mellan S/MP-regeringen och dess samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna är just nu frostigare än på länge. Parterna står på varsin sida i fråga om synen på arbetsrätten och den utredning som nyligen presenterades.

Man dansar heller inte i takt om coronakrisen.

L:s partiledare Nyamko Sabuni skräder inte orden.

– Jag skulle säga att regeringens strategi, bland annat att isolera de äldre från smittorisk, var smart. Men regeringens misslyckande är uppenbart, säger hon.

Enligt Sabuni har Stefan Löfven och hans ministrar inte klarat att genomföra det som planerades.

Nyamko Sabuni (L) sågar Stefan Löfven och hans ministrars arbete i coronakrisen.

– Många har dött. Många av dem boende på äldreboenden, men också en väsentlig del i så kallat generationsboende.

Sabuni lyfter särskilt fram att man inte klarat att skydda äldre som bor med barn och barnbarn, vilket är vanligt framför allt i utsatta förorter.

– Man hade inte någon strategi för hur man skulle isolera dem, de tillhör ju också äldregruppen som skulle isoleras. Man fick indikation tidigt på att det här hände, men varken myndigheter eller regeringen hade tillräcklig förmåga att vidta åtgärder.

Missade att säkra beredskapen

L-ledaren menar att regeringen antog en strategi – utan att säkerställa att Sverige hade den beredskap som krävdes för att genomföra den.

– Det är statens ansvar att se till att det finns en krisberedskap i ett land, och det har inte funnits, säger Sabuni.

Hon tycker att regeringen, som är inne på sin andra mandatperiod, borde ha gjort mer för att stärka Sveriges beredskap. En del av skulden för bristerna lägger hon på tidigare regeringar, bland annat Alliansen där hon själv ingick som minister 2006–2013.

– Läkemedelslager till exempel, och det som drabbat äldreomsorgen mest, bristen på skyddsmateriel. Det lilla vi hade fick prioriteras till sjukvården, vilket gjorde att äldreomsorgspersonalen inte fick något. Så trots alla deras hjälpinsatser och ansträngningar så har det inte gått att hålla de äldre från smitta.

Sabuni menar att hennes eget parti har försökt få med sig andra partier på att öka Sveriges beredskap, men röstats ned. Senast i riksdagen i fjol om läkemedelslager.

– Vi har haft en inställning i landet om att vi kommer aldrig drabbas av något, det blir inga krig, inga pandemier och inga klimatkatastrofer. Men nu vet vi, tydligen kan det hända.

Inte mer insyn

Vilket ansvar har L, ni ingår ju i regeringens budgetunderlag?

– Vi har ett ansvar där vi förhandlar om krispaket som vänder sig näringslivet, där vi har prioriterat små- och medelstora företag, att se till att de klarar sig genom denna kris så att människor har arbeten att komma tillbaka till, säger Sabuni.

Enligt Nyamko Sabuni har det även funnits en tröghet hos regeringen kring coronatestningen.

– Men vi har inte ansvar för den valda strategin, det har bara regeringen. Vi har inte mer information om på vilka grunder man valde den och vad man avsåg att göra för att verkställa den på bästa sätt än något annat oppositionsparti.

Enligt Nyamko Sabuni har det även funnits en tröghet hos regeringen kring coronatestningen, vilket märkts i de partiledarsamtal Stefan Löfven regelbundet bjudit in till.

Att inte heller testmiljarden, som regeringen utlovade till regionerna den 31 mars, fick i gång arbetet beror enligt L-ledaren på bristande kommunikation kring varför det är viktigt att testa.

– Vi måste få upp volymen kring tester för att hitta de som är smittade och isolera dem, men också få igång antikroppstester. Det är bästa sättet för att kunna öppna upp samhället och få en garanti om att svenskar ska kunna tas emot i andra länder.

Även regeringen har påtalat vikten av testning. På torsdagen lovade man ytterligare miljarder till ändamålet – och att alla nu ska få testa sig.

Har du förtroende för regeringen?

– Det återstår att se, man måste göra en analys av exakt alla de beslut som regeringen har fattat, hur de landar och på vilket sätt de tänkt att de ska leva upp till strategin. Jag vill inte på förhand säga det, men jag märker ju att vissa saker hade kunnat göras annorlunda, bättre och tidigare, säger Sabuni och syftar på den coronakommission som ska tillsättas för att utvärdera krisarbetet.

Bottensiffror

Nyamko Sabuni själv har haft svårt att få förtroende av väljarna.

I senaste Aftonbladet/Demoskop landar L på bottensiffran 2,7 procent och skulle därför inte komma in i riksdagen om det vore val i dag.

– Vi har haft det svårt under en längre tid. Jag beklagar verkligen för mina partikollegor och medlemmar, de lägger ner så mycket politiskt arbete och kommunikation och så återspeglar det sig inte i opinionen, säger hon.

Sabuni är övertygad om att krisen kommer att vända. Det arbete som hade inletts, med politikutveckling och att inkludera fler, skyms just nu av pandemin.

Att L uppfattas vela mellan gamla Alliansen och nuvarande regering kan spela in.

– Folk upplever att vi inte vet var vi står, det är deras upplevelse. Men jag har varit tydlig med att den här mandatperioden ägnar vi oss åt att genomföra de liberala reformer som finns i Januariavtalet. Hur vi gör i framtiden, det kommer det besked om i god tid före nästa val.

I senaste Aftonbladet/Demoskop landar L på bottensiffran 2,7 procent och skulle därför inte komma in i riksdagen om det vore val i dag.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen