Förebilden: Dansk ”Åk hem”–karta

SD vill att tusentals ska återvandra och bo i svenska transitcenter: ”Inte springa runt”

Publicerad 2023-04-26

Kartan visar hur många som återvandrade frivilligt från Danmark 2022 - sammanlagt 315 personer. De lila fälten visar kommuner där fler än 10 personer återvänt till sina ursprungsländer, med bidrag enligt den danska repatrieringslagen.

På danska regeringens hemsida tickar ”återvandringskartan” upp.

Varje invandrare som återvänder till sitt ursprungsland räknas in och visas i olika färgskalor – något Sverige borde inspireras av, enligt Sverigedemokraterna.

– Vi ser gärna ett liknande men kanske inte exakt samma arbetssätt, säger Ludvig Aspling (SD), migrationspolitisk talesperson.

Danmark hyllas av både Sverigedemokraterna och regeringen som en förebild när det gäller flyktingpolitiken. Till exempel kan Sverige enligt Ludvig Aspling, SD:s migrationspolitiske talesperson, hämta inspiration från “repatrieringskartan” som danska regeringen lanserat på nätet.

kartan kan man följa exakt hur många danska invandrare som återvandrar till sitt ursprungsland. Kartan tickar upp, person för person, kommun för kommun.

Hittills i år, till och med mars handlar det om 66 personer, kan man läsa sig till. De flesta till Somalia och Turkiet.

13 personer kommer från staden Aarhus.

2 från Odense.

– Det ser kanske konstigt ut för en svensk när man redovisar hur det går. Danskarna har ett annat sätt att diskutera och belysa frågorna vilket i grund och botten är bra, vi ser gärna ett liknande men kanske inte exakt samma arbetssätt, säger Ludvig Aspling.

SD: Tusentals ska återvandra

Invandrare som inte lyckats få jobb i Danmark kallas till ”åk-hem-samtal” hos sin kommun, där de får information om hur de ska göra för att åka tillbaka. Den som vill återvandra kan få över 200 000 kronor i bidrag, och även pengar för transport av sitt bohag och annat ekonomiskt stöd.

Men det finns en hake: den sökande måste avsäga sig sitt danska uppehållstillstånd.

Sverigedemokraterna vill öka även de svenska återvandringsbidragen. Dagens nivå, runt 40 000 kronor för en familj, är alldeles för låg, enligt Aspling. Han menar att tidigare regeringar inte lagt tillräckligt med krut på frågan. Förra året var det bara två personer i Sverige som beviljades resebidrag från Migrationsverket, i utbyte mot att de avsade sig sitt uppehållstillstånd.

– Det är svårt att prata om ett misslyckande, då det inte varit ett prioriterat område, det har inte funnits några ärliga ambitioner. 40 000 kronor är ingenting, säger han.

Arbetet med att få folk att återvandra ska rikta sig till människor i långvarigt utanförskap. Ludvig Aspling hoppas att återvandrarna ska bli många fler.

– Jag skulle vilja säga att om vi räknar dem i tusental, så blir jag nöjd.

SD:s Ludvig Aspling menar att vi ännu inte sett resultatet av Tidöavtalet när det gäller flyktingpolitiken. ”Effekten kommer längre framöver när alla reformer trätt i kraft. Man får komma ihåg att Sverige börjar på noll. Det kommer inte att gå över en natt”, säger han

Enligt Tidöavtalet vill man även utreda transitcenter eller “transitzoner” – även här sneglar man gärna på danska så kallade Udrejsecenter.

”Inte sticka därifrån och springa runt”

Enligt SD handlar det om boenden där asylsökande ska stanna under hela asylprocessen. Under tiden där ska man varken arbeta eller få undervisning i svenska.

– Man ska inte sticka därifrån och springa runt. Dels handlar det om en ekonomisk besparing, att det blir billigare att ha fler på samma ställe. Dels vill vi fasa ut att folk söker asyl för att få jobba här. Det är ett sätt att hindra människor från att jobba svart vid sidan av, det är mycket oegentligheter som pågår, säger Ludvig Aspling.

Han menar att transitcentren också kan fungera avskräckande – dock ska det vara en ”skälig bostadsmiljö”.

– Det handlar inte om att folk ska tvingas sova på träplankor. Man kan få grundläggande information om Sverige där, men vi ska inte lägga pengar på folk som ändå ska lämna landet.

Vad ska man göra där då?

– Sitta och ta det lugnt. Det finns någon föreställning om att folk som kommer från krig genast måste sätta igång med saker, men har man flytt från krig så kan man väl vila lite.