Riksdagens tv-sändningar har blivit en egen debatt

Publicerad 2015-11-26

Stefan Löfven i riksdagen.

Det har blossat upp en debatt – kring riksdagens tv-sändningar.

Talmannen tror på tydligare tv med fokus på ledamoten i talarstolen, medan riksdagens tv-ansvarige befarar tråkigare produktioner framöver.

Nu är det i alla fall slut med inklippsbilder när någon av de 349 ledamöterna står i talarstolen.

– Jag tycker man ska se den som talar av respekt för uppdraget, säger talman Urban Ahlin.

Ett nytt beslut i riksdagen som börjar gälla nu kommer att förändra tv-produktionerna som visas från kammaren. Bilderna visas på riksdagens hemsida och också hos många mediebolag som visar tv-klipp från riksdagen.

– Det blir färre inklippsbilder än förut. Huvudfokus kommer att ligga på talaren i talarstolen, säger Mats Tidstrand, sektionschef för riksdagens mediaproduktion.

– Det har uttryckts önskemål om att det tydligare ska ligga på talaren så att man inte ska missa några dramaturgiska eller retoriska poänger under ett anförande på grund av klippbilder.

För mycket mobilpill?

Reaktionerna på beslutet, som fattats av talmannen i samråd med riksdagsstyrelsen, lät inte vänta på sig. På twitter spekulerades genast i om det handlar om att riksdagsledamöterna inte vill att det ska synas när de surfar på mobilen eller halvsover i sina bänkar. Och att beslutet i praktiken kommer att innebära att det som kommer att visas blir en fast bild på talarstolen.

SVT Forum, som är det mediebolag som flitigast använder sig av bilderna, twittrade till exempel: "Ni kommer inte att få se några lyssnarbilder från riksdagen numera. Ledamöterna vill inte bli filmade längre. För mycket mobilpill?".

"Uppdraget ska nå fram"

Talman Urban Ahlin vill dock inte alls kännas vid att så är fallet. Han menar att det handlar om respekt för ledamöternas uppdrag och tror dessutom att det kommer att bli bättre tv framöver.

– Det tror jag inte. Det väsentliga för mig har varit att riksdagsledamöternas budskap ska nå fram. Vad de säger från talarstolen är viktigt. Därför tycker jag det har varit olyckligt att man har visat ryggarna på den som talar, säger Urban Ahlin.

– Jag vill att den som lyssnar på detta och ser på detta ska kunna se talaren och kunna se hur den rör sig och vad han eller hon vill säga, så att det blir tydligt vad ledamoten vill uppnå.

Mats Tidstrand på tv-produktionen menar att det riskerar att bli tråkigare riksdagssändningar med färre inklippsbilder framöver.

– Den blir inte fullt så intressant som förut, så är det, säger han.

– De reaktionsbilder vi har använt har inte varit av folk som sitter och tittar i mobilen. Vi försöker ju hitta bilder på dem som är aktiva i debatten och som tillför något bildmässigt. Vi vill att det ska vara en korrekt bild av verksamheten.

Följ ämnen i artikeln