Löfven: ”Vi ställer oss självfallet bredvid Frankrike nu”

Publicerad 2015-11-17

Sverige säger ja till Frankrikes begäran om militär hjälp – i kriget mot terrorismen.

En första kontakt har redan tagits mellan försvarsdepartementen.

– Vi är inte i krig. Men vi ställer oss självfallet bredvid Frankrike nu, vi måste bekämpa terror i allmänhet, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Frankrikes president François Hollande har åberopat solidaritetsklausulen i Lissabonfördraget. Under åren har tolkningen av vad paragrafen egentligen innebär för EU:s medlemsländer varierat. En del har tolkat det som att den tvingar länderna att ställa upp gemensamt, andra att den öppnar för egna tolkningar.

Statsminister Stefan Löfven säger att regeringen nu väntar på att Frankrike ska precisera vilken hjälp man vill ha från svenskt håll. Han poängterar att EU gemensamt måste bekämpa terrorn. 

– Det är viktigt att vi står vid Frankrikes sida. Frankrike måste återkomma och precisera vad de vill ha hjälp med. De har uttryckt att de vill ha hjälp, men de måste precisera med vad. Vi kan inte utforma vårt stöd utifrån annat än det.

Frankrike har sagt att landet är i krig mot IS - innebär detta att Sverige också är det?

– Nej, vi är inte i krig. Men vi ställer oss självfallet bredvid Frankrike nu, vi måste bekämpa terror i allmänhet.

Kristdemokraterna har föreslagit att Sverige ska använda JAS-plan i kampen mot terroristerna. Men det är enligt statsministern en alldeles för tidigt väckt fråga.

– Att börja spekulera nu i vad som skulle vara bäst är inte rätt. Nu är det viktiga att vi behåller enighet och arbetar tillsammans i EU:s medlemsländer mot terrorism.

På frågan om Löfven tror att risken för terror i Sverige kan öka i och med att vi hjälper Frankrike säger han:

– Vi är redan med i koalitionen och vi har 35 utbildare i norra Irak, det är en insats som regeringen kommer begära förlängning av hela året 2016.

Han tillägger att det är Säpos ansvar för att bedöma terrorrisken och att myndigheten hittills inte ändrat sin tidigare bedömning.

Departementen har haft kontakt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) befinner sig i Bryssel på försvarsministermöte. Han säger att svenska och franska försvarsdepartementen i dag har haft kontakt. Frankrike har däremot inte specificerat vad man vill ha hjälp med.

– Vi har aldrig haft en sådan här begäran förut. Det är första gången som paragrafen i EU:s regelverk prövas. Det kan handla om militära åtgärder och civila åtgärder.

Varför är det viktigt att Sverige är med och bidrar?

– Sverige är medlem i EU. Det här är en del av EU-åtagandet. När ett land blir angripet av en terroristgrupp är det viktig att alla står enade. Det var det vi gjorde i dag, alla förklarade att utifrån sin förmåga är man beredd att bidra på något sätt.

Innebär detta att Sverige nu är i krig mot IS?

– Jag använder inga sådana begrepp, jag bara konstaterar hur det är. Vi deltar i ett icke-stridande förband i koalitionen. Vi tycker det är oerhört viktigt att IS besegras. I bekämpandet ingår militära medel och det vi hittills har beslutat om är militär mentorering utifrån en icke-stridande basis.

Ingen Sverigekoppling ännu

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att Sverige har kontinuerlig kontakt med Frankrike för att se om det kan finnas några terrorkopplingar till Sverige. Hittills har man inte funnit någon sådan.

– Säkerhetsläget i Sverige är sedan 2010 i ett förhöjt läge, det innebär att ett attentat likande det som skedde i Frankrike även kan ske i Sverige, säger han.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås