Alkoholpolitik

Protester mot ”spritmöte” – där inrikesministern talar

Av: 

Anette Holmqvist

Anders Ygeman (S) inrikesminister.
Anders Ygeman (S) inrikesminister.

SAMHÄLLE

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO har reagerat starkt mot ett alkoholseminarium i Nordiska rådets namn nästa vecka, med inrikesminister Anders Ygeman som talare.

Organisationen menar att spritindustrin bekostar mötet och att det handlar om smyglobbying.

Nu protesterar man i brev till riksdagens talman och alla ledamöter – för att stoppa mötet.

– Alkoholindustrin har agerat under radarn, det är allvarligt, säger IOGT:s förbundsordförande Johnny Mostacero.

Den 17 november arrangeras ett seminarium om alkoholsmuggling i Stockholm. Inbjudan till seminariet kommer från Nordiska rådet i Köpenhamn, med svenska direktören, ex-riksdagsledamoten och landshövdingen Britt Bohlin (S) i spetsen, och har bland annat gått ut till riksdagens ledamöter.

Nordiska rådet är de nordiska ländernas samorganisation och delegaterna utses av ländernas parlament, för Sveriges del den svenska riksdagen.

"Alkoholindustrin ligger bakom"

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO menar dock att det bakom seminarieinbjudan finns helt andra aktörer än de nordiska länderna – nämligen alkoholindustrin själv. Något som man efter en rad efterforskningar också har fått bekräftat i mail från Nordiska rådet, där en av Britt Bohlins medarbetare skriver "Det är Vin- och Spritleverantörsföreningen som står bakom konferensen."

Nu protesterar IOGT i ett brev till riksdagens talman Urban Ahlin (S). Man skriver: "På inbjudan finns ingen information om någon annan avsändare än att det är Nordiska rådet som står bakom. Vad som inte framgår är att alkoholindustrin genom Sveriges vin- och spritleverantörer både finansierar och arrangerar seminariet utan Nordiska rådets inflytande."

Brevet har också skickats till samtliga 349 ledamöter i riksdagen.

– Det som är så allvarligt är att alkoholindustrin har gjort det här under radarn. Man har gått till Nordiska rådet men de som står bakom och finansierar det här är Vin- och spritleverantörerna. Det framgår inte vem som är den egentliga inbjudaren till seminariet och då kan man också räkna med att det kommer att ges en ensidig bild av det som framförs, säger Johnny Mostacero, nykterhetsorganisationens ordförande.

– Det som kommer framföras är sådant som gynnar industrin, som att sänka skatten och ta bort regelverk.

Ygeman ska tala

I brevet jämför IOGT med hur tobaksindustrin tidigare har agerat: "Likheterna med hur tobaksindustrins agerade innan den globala tobakskonventionen infördes är tydlig. Alkoholindustrin agerar bakom stängda dörrar för att underminera en skyddande alkoholpolitik. Sverige behöver på allvar arbeta på ökad transparens och detta väcker även frågan om en global ramkonvention även för alkohol. För hade det varit tobaksindustrin hade seminariet redan varit inställt." skriver man.

En av huvudtalarna på arrangemanget i Stockholm kommer inrikesminister Anders Ygeman (S) att vara. Han ska tala om alkoholsmugglingen och hur den påverkar Sverige.

– Ygeman är inbjuden av Nordiska rådet. Han kommer att tala om regeringens åtgärder för att minska den illegala införseln av alkohol. Nordiska rådet får själva kommentera hur de har resonerat vid valet av övriga deltagare, säger hans pressekreterare Fredrik Persson.

Genom att uppmärksamma riksdagen om vilka som står bakom seminariet hoppas IOGT-NTO att mötet ska stoppas.

– Hade våra förtroendevalda riksdagsledamöter och ministrar vetat vilka som är de verkliga arrangörerna tror jag inte de hade satt sig på den här konferensen. Vi hoppas den här informationen leder till att de inte deltar eller i bästa fall att seminariet inte alls blir av, säger Mostacero.

Talman Urban Ahlin befinner sig just nu på resa utomlands. Till Aftonbladet säger han att han har tagit emot brevet och kommer att behandla det.

Sprit-vd: Sorgligt av IOGT

Erika Danckwardt, VD på Sprit- och vinleverantörerna, kommenterar IOGT-NTO:s kritik.

– Vi har agerat fullständigt öppet och transparent. Det framgår med all tydlighet när man går in och anmäler sig att det är vi och de övriga nordiska branschorganisationerna som är initiativtagare i samverkan med Nordiska rådet, säger hon.

– Smuggling och kriminell verksamhet är ett stort problem som drabbar hela samhället och det är självklart att näringen behöver engagera sig. Det är sorgligt att IOGT diskuterar vem och vilka som får träffas istället för att välkomna initiativet. Förstår faktiskt inte vad de menar med detta.

Johan Lindblad, ansvarig för gränsfrågor hos Britt Bohlin på Nordiska rådet, menar att initiativet till seminariet kom utifrån, från en pr-byrå, och att syftet aldrig har varit att diskutera alkohol ur ett folkhälsoperspektiv. Istället har fokus legat på smuggling, gränsfrågor och näringslivsaspekter.

– Så som problematiken presenterats för oss har vi uppfattat det som att vi värnar den alkoholpolitik vi har och hur vi kan stärka den, inte underminera den, säger han och framhåller också att det inte heller är Nordiska rådet som stått för inbjudan till gäster och talare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alkoholpolitik

Anders Ygeman

IOGT-NTO