Fackets uppmaning: Fäll lokala S-toppar

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: JONAS ENG
Tobias Baudin.

Socialdemokratiska kommunalråd som inte står upp för fackets krav ska röstas bort i höst.

Kommunals ledning uppmanar nu sina medlemmar och förtroendevalda att dra i gång krysskampanjer för att få bort politiker som man inte tycker sköter sig.

– Om de inte lyssnar på oss, då ska de bort, de ska bytas ut, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Inför höstens val bidrar LO som vanligt med tiotals miljoner för att försöka säkra en valseger åt Socialdemokraterna.

Men hur de olika fackförbunden agerar varierar.

Kommunal, LO:s största förbund med över 500 000 medlemmar, har inför årets val knutit närmare band till S. I förra valet kampanjade man för att ”byta regering”, men i år är budskapet att man vill se en ”socialdemokratiskt ledd regering” efter valet. Förbundet har som mål att över hälften av medlemmarna ska rösta på S.

Men samtidigt kommer man också att agera tuffare mot Stefan Löfvens parti på andra sätt.

Uppmaningen - fäll lokala S-toppar

Kommunals ordförande Tobias Baudin, som tog över det då krisande förbundet 2016, uppmanar nu både medlemmar och förtroendevalda att ställa hårdare krav på sina lokala politiker.

– Vi står upp för facklig-politsk samverkan med Socialdemokraterna av rent egoistiska skäl. Det ska gynna våra medlemmar, det är inte för att vi ska vara snälla mot partiet eller schyssta mot Stefan Löfven.

Baudin säger att regeringen de senaste åren genomfört en rad reformer som gynnat hans medlemmar. Det handlar bland annat om fler anställda i välfärden, höjd a-kassa och återinförd avdragsrätt på fackföreningsavgiften.

Men på lokal nivå har det på flera håll sett sämre ut, säger Baudin.

– På vissa ställen ser man ibland problematik. Där man har kommunalråd som bland annat företräder S, som inte stått upp för våra medlemmar. Man har kanske inte gjort så mycket för att heltid ska bli norm eller stått upp för att barnskötare är viktig grupp i förskolan.

– Då finns en problematik för de lokala fackliga företrädarna att säga att de tycker att man ska rösta på Socialdemokraterna.

”Det ska gynna medlemmarna”

Baudin uppmanar nu sina medlemmar att, i de fall de krävs, dra i gång krysskampanjer för att försöka fälla kommunalråd som inte skött sig så som facket velat.

– De bör då kryssa dit en bättre politiker, gärna en kommunalare men det kan även vara någon annan, som står upp för medlemmarna i Kommunal. Om inte de lokala politikerna levererar, byt ut dem.

– Om de inte lyssnar på Kommunal, då ska de bort, de ska bytas ut. Det kommer vi att verka för.

Trots att Socialdemokraterna på sistone visat upp opinionssiffror stadigt under 30 procent menar Baudin dock fortsatt att facklig-politisk samverkan, en modell som ofta kritiserats hårt av framför allt partier på högerkanten, fortfarande är den bästa vägen.

– Men det ska gynna medlemmarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE