Romsons stabschef har lämnat sitt jobb

Publicerad 2016-04-21

Ännu en av Åsa Romsons nära medarbetare har slutat sitt jobb.

Stabschefen Emilia Hagberg, som värvades kort efter valet 2014, har lämnat regeringskansliet.

– Allt har inte varit perfekt från dag ett, vilket inte är konstigt för ett parti som sitter i regering för första gången, säger hon.

Miljöpartiets problem just nu är omfattande. Bostadsminister Mehmet Kaplan har tvingats lämna regeringen, föreslagna partistyrelseledamoten Yasri Khan avsade sig sin kandidatur och Åsa Romson har fått kritik för att hon kallat terrorattackerna i USA, 9/11, för "olyckorna".

Men MP har också en rad personalfrågor att hantera.

Värvades från pr-byrå

I går stod det klart att Magnus Johansson, planeringschef hos språkröret Gustav Fridolin och tf pressansvarig, tagits ur tjänst efter att han försökt påverka innehållet i SVT:s Aktuellt. Och nu kan Aftonbladet avslöja att det sedan några veckor tillbaka också finns en lucka att fylla hos Åsa Romson.

Emilia Hagberg, som verkat som stabschef hos klimat- och miljöministern, har lämnat sitt jobb. Hon värvades till uppdraget från en pr-byrå kort efter valet 2014, och har en lång karriär inom MP bakom sig. Hon var bland annat en av favoriterna 2011 när MP skulle utse ett nytt borgarråd i Stockholm, ett uppdrag som då gick till Daniel Helldén.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kom det som "en överraskning" för många i regeringskansliet när Hagberg slutade.

"Allt var inte perfekt"

Aftonbladet har varit i kontakt med Emilia Hagberg. Hon vill enbart svara på frågor på mejl.

– Tiden i regeringskansliet har varit mycket givande, spännande, utmanande och väldigt intensiv. Men nu var tiden mogen att gå vidare, säger hon.

Emilia Hagberg slår fast att hon slutade på egen begäran.

– Sedan i måndags arbetar jag på New Republic, som seniorkonsult och partner. Det betyder att jag kommer tillbaka till det företag där jag jobbade 2012-2014.

Några uppdrag åt Miljöpartiet har hon inte länge, men hon säger att hon är stolt över det arbete hon varit med om att utföra och som hon lämnade i slutet av mars.

– Jag har varit med om att åstadkomma bra saker, exempelvis på klimatområdet. Allt har inte varit perfekt från dag ett, vilket inte är konstigt för ett parti som sitter i regering för första gången.

Hagberg väljer att avböja kommentarer till frågor om Åsa Romsons chefsskap samt att hennes eget avhopp anses ha kommit överraskande.

Romsons statssekreterare Gunvor G Ericson säger att Hagberg slutade för att hon ville åt nya utmaningar.

– Emilia var med och byggde upp den politiska staben på miljö- och energidepartementet när vi tillträdde som regeringen. Hon gjorde ett starkt jobb och drog ett tungt lass, och hon var drivande i att etablera en fungerande organisation på staben.

Hon säger att det inte ligger någon konflikt mellan Hagberg och Romson.

– Inte alls. Åsa Romson och Emilia hade ett gott samarbete.

Tf har gått in

Sedan Emilia Hagberg slutade har Fredrik Hannerz, politiskt sakkunnig på departementet, gått in som tf stabschef hos Romson.

Emilia Hagberg är inte den första nära medarbetare som Åsa Romson har förlorat. Redan efter ett halvt år på jobbet valde Göran Enander att lämna jobbet som statssekreterare. Han förklarar själv sitt avhopp med att han enbart gick in för att hjälpa till i inledningsskedet, eftersom MP saknade tidigare erfarenhet av arbete i regeringskansliet.

– Jag trivs bättre med tjänstemannajobbet än det politiska, säger han.

Statssekreterare sedan Enander slutade är Gunvor G Ericson, tidigare riksdagsledamot för MP.