Sjuksköterskan valde bort landstinget – fick 5 000 kronor mer i lön

Uppdaterad 2018-04-24 | Publicerad 2018-04-23

Som nybliven sjuksköterska och efter 20 år som anställd i vården sökte Mikael Öström arbete på sju sjukhus.

Men samtliga erbjöd för låg lön, tyckte han.

I stället fick han jobb på ett kommunalt äldreboende – för 5 000 kronor mer i månaden.

– Det borde inte vara så stora skillnader, det är ändå i slutändan samma skattepengar det handlar om, säger han.

40 000 legitimerade sjuksköterskor har valt andra arbetsgivare än landstingen, kunde Aftonbladet berätta om tidigare i dag.

En av dem är Mikael Öström, 44, från Alingsås.

Sedan han var 17 år har han jobbat inom vården. De senaste tre åren har han värvat studier till sjuksköterska parallellt med timvikariat som undersköterska på intensivvårdsavdelningen på Alingsås lasarett.

Den 1 juni i år får han sin yrkeslegitimation.

Egentligen ville han arbeta för landstinget. Och jobberbjudanden saknades inte heller. Alla sju sjukhus i Västra Götaland och Halland han kontaktade ville anställa honom.

Men det föll på lönen.

”Krävde inga fantasisummor”

Samtliga sjukhus erbjöd 26 500 kronor i månaden – 2 000 under de 28 500 kronor Mikael Öström begärde.

– Det var inga fantasisummor jag krävde. Jag har jobbat i över 20 år inom vården. Jag gick på högskola i tre år. Vi ska ju ha individuell lönesättning.

Han resonerade så här: en nyutbildad undersköterska får 20 900 kronor i månaden. Om den personen slutar efter ett halvt år och utbildar sig till sjuksköterska får hon en ingångslön på runt 25 000 – cirka fyra tusen mer.

Med tanke på sin långa arbetslivserfarenhet tjänar han redan 24 500 som undersköterska och det var rimligt med 4 000 i påslag även för hans del.

– Det är en skälig summa med tanke på det ökade ansvaret och tre års heltidsstudier, säger Mikael Öström.

Inget utrymme för förhandling

Samtalen med ansvariga på de olika sjukhusen gav inte mycket utrymme för förhandling – trots att lönesättningen alltså ska vara individuell.

– Jag fick intrycket att det var bestämt på högre ort. Inte en krona mer skulle en sjuksköterska få. Samtidigt kan en hyrsköterska fakturera 100 000 i månaden. Det är helt galet.

Efter utbildningen kommer han i stället att arbeta på ett äldreboende i Alingsås kommun. Han kommer att arbeta dagtid för en månadslön på 31 500 kronor. 5 000 mer än han blev erbjuden av de två landstingen i Västsverige.

– De flesta i min avgångsklass har skrivit på för hemsjukvården i kommunerna. Jag förstår inte hur skillnaderna kan vara så stora mellan kommun och landsting. Det är ju ändå våra skattepengar det handlar om.

”Folk går sönder”

Ska vårdkrisen lösas måste, förutom lönerna, även arbetsmiljön blir bättre, menar Mikael Öström.

– Folk går sönder av att jobba treskift. Vi måste införa tvåskift. Då blir det lättare för dem som endast få jobba natt att återhämta sig.

Mikael Öström hoppas även på att landstingen på sikt avvecklas.

– Det bästa vore kanske om staten tog ansvar för sjukhusvården. Om inte, borde det ställas högre krav på politiker och andra chefer. Vi sjuksköterskor och läkare måste ha yrkeslegitimation. Någonting liknande borde kanske införas även för dem som bestämmer om ekonomin, säger Mikael Öström.