Publicerad:
Uppdaterad:

Liberalerna i Skåne och Väst stödjer Sabuni

Erik Ullenhag allt längre från partiledarposten

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Nyamko Sabuni drar ifrån i partiledarstriden i Liberalerna.

De tunga förbunden i Skåne och Västsverige ställer sig bakom den tidigare integrationsministern. 

– Nyamko Sabuni är bra på att att ta in olika personers åsikter samtidigt som hon inte är rädd för att fatta beslut, säger regionrådet Gilbert Tribo.

Avgörandet kryper allt närmare i den dramatiska striden om posten som partiledare i Liberalerna.

Under söndagen samlades de viktiga förbunden i Västsverige och Skåne för att avgöra hur de skulle ställa sig till de tre kandidaterna.

Strax före klockan 15 kom beskedet att Liberalerna i syd som väntat stöttar Nyamko Sabuni.

– Vi har haft ett Skåneråd där våra företrädare diskuterat detta, och stödet för Nyamko Sabuni var starkt. 85 procent av ombuden röstade för henne, säger regionrådet Gilbert Tribo till Aftonbladet.

– Ombuden lyfte fram hennes eftertänksamhet, klokskap och förmåga att ta in olika personers åsikter samtidigt som hon inte är rädd för att fatta beslut och stå för dem.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Nyamko Sabuni kandiderar som ny L-ledare

Vid 16.15-tiden stod det klart att även Väst backar Sabuni.

”100 röster för Nyamko Sabuni. 57 för Erik Ullenhag”, twittrar Robert Hannah, riksdagsledamot från Göteborg.

”Nyamko Sabuni är nu officiellt Liberalerna Västsveriges partiledarkandidat”.

Pär Gustafsson är förbundsordförande för Västliberalerna.

– Diskussionen pågick i flera timmar. Det var en bra och saklig debatt om vem vi vill se som partiledare för Liberalerna, säger han.

– Alla är medvetna om att vi är ett parti i kris. Vi behöver en ledare som tar ansvar för att utveckla partiet så att vi kan bli bättre på att ge liberala svar på frågorna som väljarna ställer sig.

Medlemmarna har fått rösta

Förbundsbesluten föregicks av medlemsomröstningar. I såväl Väst som i Skåne var Sabunis försprång stort.

– Vi har tre fantastiskt dugliga kandidater, och vi har valt att ha en öppen och transparent process. Många förbund har valt att genomföra omröstningar, och det är viktigt att ta hänsyn till resultaten, säger Gilbert Tribo.

– Även om resultaten är tydliga så är partiet splittrat. Oavsett vem som vinner så måste den personen ta stort ansvar för att läka ihop Liberalerna, säger Pär Gustafsson.

På söndagskvällen tackade Nyamko Sabuni för stödet i en film som publicerades på hennes kampanjsida på Facebook.

”Stort tack”, hälsade Sabuni.

Nya partiledaren väljs på extra landsmöte

Skåne och Väst har tillsammans med Stockholm en majoritet av ombuden på det extrainsatta landsmötet där den nya partiledaren ska väljas.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är stödet för Erik Ullenhag starkt i huvudstaden. Stockholmsliberalerna fattar sitt beslut nästa vecka.

Tidigare har flera mindre förbund röstat för Sabuni. Däribland finns Östergötland, Västerbotten, Jönköping och Kalmar. Liberala kvinnoförbundet och länsförbundet i Uppsala står dock på Ullenhags sida.

Den slutgiltiga omröstningen sker den 28 juni. Ombuden förväntas följa sina respektive förbunds linje, men står formellt fria att rösta som de vill.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: