Sveriges kamp för EU-myndigheten: ”Vill verkligen vinna”

Publicerad 2017-11-18

GÖTEBORG. Regeringens ministrar kämpar hårt för att EU:s medicinmyndighet Ema ska flytta till Sverige.

Nederländerna, Spanien och Danmark är det tuffaste motståndarna i fajten som avgörs på måndag.

– Vi vill verkligen vinna det här, vi kämpar in i kaklet, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Efter att britterna röstade för att lämna EU, brexit, innebar det att två EU-myndigheter måste flyttas från Storbritannien till andra EU-länder. Den svenska regeringen har satsat mycket krut på att en av dem - Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, ska placeras i Stockholmsområdet.

Men det har många andra länder också. På måndag avgörs kampen genom en omröstning, där medlemsstaterna deltar.

De länder som pekas ut som de tuffaste motståndarna är Nederländerna, Italien, Spanien och Danmark, enligt vad Aftonbladet erfar.

På måndag avgörs fajten

Den senaste tiden har en rad svenska ministrar kampanjat hårt i frågan, framför allt socialminister Annika Strandhäll (S) men även näringsminister Mikael Damberg (S), EU-minister Ann Linde (S) och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Under fredagens EU-toppmöte i Göteborg var alla ministrarna på plats för att sälja in Sveriges ansökan till övriga EU-länder.

Näringsminister Mikael Damberg säger att Sverige ligger bra till inför måndagens omröstning.

– Vi har ett väldigt bra case. Sverige har en stark läkemedelsindustri och starka myndigheter, så vi skulle kunna göra ett bra jobb. Men det skulle också stärka hela life science-industrin i Sverige. Fler företag skulle investera här, vi skulle få en ännu starkare position i den här oerhört viktiga framtidsbranschen. Vi vill verkligen vinna det här.

”Innebär 900 jobb”

Damberg menar att hela det svenska folket skulle tjäna på om Ema placeras i Sverige.

– Bara myndigheten i sig innebär 900 jobb. Men sedan är det tusentals besökare och experter som kommer till myndigheten. Vinner vi skulle vi bli en centralpunkt i Europa för läkemedelsutveckling. Det vore bra för vår industri men ytterst för hälsan i framtiden genom fler mediciner och behandlingar så att människor kan leva goda liv.

Det finns redan en annan EU-myndighet placerad i Sverige, EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) i Solna utanför Stockholm.

Men det är enligt Damberg inget argument för att vi inte skulle kunna få en till placerad i Sverige.

– Vi har en myndighet som visar att vi är duktiga på det här. Den ligger inte heller så långt ifrån det här ansvarsområdet. Det är till och med ett ytterligare skäl till varför vi behöver få läkemedelsmyndigheten till Sverige. Många av de andra länderna vi tävlar emot har också myndigheter.