Damberg till hemligt maktmöte

Publicerad 2015-06-08

På torsdag samlas åter Bilderberggruppen, som brukar kallas världens mäktigaste klubb, för hemligt toppmöte.

Mikael Damberg (S) är enda inbjudna politikern från Sverige i år.

Andra svenskar som deltar är näringslivstopparna Carola Lemne och Carl-Henric Svanberg.

Bilderberggruppens möten brukar omgärdas av stor mystik och hemlighetsmakeri. Träffarna är så kallade "off record-möten" där deltagarna, som alla har tunga maktpositioner runt om i världen, ska kunna prata fritt, utan risk för läckor.

Tidigare har såväl Fredrik Reinfeldt som Carl Bildt och Stefan Löfven varit inbjudna till gruppens möten.

Dambergs medverkan bekräftas

I år, för 63:e gången i ordningen, är det en enda svensk politiker som bjudits in att delta i mötet som hålls i österrikiska Telfs-Buchen. Det är närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Han ska vara särskilt inbjuden av Jacob Wallenberg, Investors ordförande som sedan länge är ständig medlem i maktklubbens styrkommitté.

– Ja det stämmer, jag kan bekräfta att Mikael Damberg ska delta i Bilderberggruppens möte, säger näringsministerns pressekreterare Ann Wolgers till Aftonbladet.

Andra svenskar som kommer att finnas på plats är enligt vad Aftonbladet erfar Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv och Carl-Henric Svanberg, ordförande i BP och Volvo.

Pratar Ryssland och artificiell intelligens

Bilderberggruppen har möten varje år på olika lyxiga platser runt om i världen och samlar vanligtvis mellan 120 och 150 personer ur näringslivet och politiken. Gruppen har fått sitt namn från ett hotell i Holland där det första mötet hölls på 1950-talet. I fjol samlades Bilderberg i Danmark och årets dessförinnan i Storbritannien.

I år är 140 personer från 22 länder inbjudna för att samtala om allt i från artificiell intelligens till globalisering, mellanösternfrågor och situationen i Ryssland. Mötet inleds på torsdag och avslutas på söndag.